Изводи из матичних књига неограниченог рока

Од данас почиње издавање извода из матичних књига рођених, венчаних и умрлих на новим обрасцима, без ограниченог рока важења. Нови извод биће потребан само у случају промене података.

Изводи из матичних књига рођених, венчаних и умрлих од данас биће неограниченог важења и са посебном заштитом.  Грађани ће нове изводе морати да ваде само у случају да мењају неке од личних података који су уписани у извод.

Сви који су пре овог рока извадили изводе из матичних књига на старим обрасцима, могу да их употребљавају најкасније до истека рока од шест месеци од дана издавања извода из матичних књига.

Обрасци за нове изводе садрже више ниве заштите и штампа их Завод за израду новчаница Народне банке Србије. Ти обрасци неће бити у слободној продаји, већ их могу наручивати само јединице локалне самауправе.

Сваки појединачни документ има посебну нумерацију, сваки документ који одштампа Завод за израду новчаница има свој јединствени број и не може се десити да постоје два документа са истим бројем.

Видљиве заштите нових образаца чини дубока штампа, четири вида заштите у оквиру једног елемента, невидљива боја коју открива УВ светло, кинеграм посебна заштита личних докумената, офсет штампа, затим микро текст који се не може копирати, грб обрађен модулацијом линија и коначно нумерација која је само под УВ светлом видљива.

Новина у обрасцима за општине које у употреби осим српског имају и друге језике, јесте да ће на њиховој полеђини сви подаци бити исписани и на језику мањина.

Како је раније изјавио министар за државну управу и локалну самоуправу Милан Марковић, издавање нових извода неће повећати цену за добијање документа у односу на садашње административне таксе.

У питању је електронска базе података о свим грађанима, што ће њима омогућити да добију извод из матичне књиге у било ком месту у Србији.

Марковић је нагласио да Закон о матичним књигама прописује кривичну одговорност уколико грађани користе извод који не садржи последње податке који су уписани у матичну књигу.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи