Повереник: Приватност је у рукама човека који контролише вештачку интелигенцију

У Привредној комори Србије одржан је скуп поводом Дана заштите података о личности. Кључно питање у време развоја модерних технологија није како контролисати вештачку интелигенцију већ како контролисати особу која управља вештачком интелигенцијом, изјавио је повереник Милан Мариновић.

У уводном излагању у Привредној комори Србије (ПКС), повереник Милан Мариновић је рекао да се разни органи и организације из целог света који се баве заштитом података о личности морају међусобно повезати како би се поставиле чврсте границе.

"Не да бисмо спутавали технолошки развој већ да злоупотребу и ризике сведемо на минимум, односно да буду под строгом контролом и поштовањем људских права, посебно права на приватност и права на заштиту података о личности. Кључно питање у време развоја модерних технологија није како контролисати вештачку интелигенцију већ како контролисати лице које управља вештачком интелигенцијом", рекао је Мариновић.

Представници страних делегација у Србији Пламена Халачева, заменица шефа Делегације ЕУ у Србији, Каролајна Хидеа, заменица шефа Мисије ОЕБС-а у Србији, и Тод Ендруз, вршилац функције директора Мисије УСАИД-а у Србији, указали су на то да би се ризици које носи дигитализација и употреба вештачке интелигенције свели на минимум, потребно је да се поред усвојене Стратегије о заштити података о личности ускладе и сви остали прописи са Законом о заштити података о личности.

Осврт на стање из области заштите података о личности у региону, дао је директор Агенције за заштиту личних података у Босни и Херцеговини Драгољуб Рељић који је као пример регионалне сарадње истакао да су се у изради новог законског решења угледали на искуство Србије и нашег Закона о заштити података о личности.

Први пут додељена су признања за посебан допринос заштити података о личности у Републици Србији – Мисији ОЕБС-а у Србији, Америчкој агенцији за међународни развој (УСАИД)Немачкој организацији за међународну сарадњу (ГИЗ)Факултету безбедности Универзитета у Београду, Фондацији Propulsion.

Повереник Милан Мариновић уручио је захвалницу ПКС за дугогодишњу сарадњу.

Заменица повереника Сања Унковић нагласила је да је ово петнаеста јубиларна година откако је успостављен орган за заштиту података о личности у Републици Србији. Истакла је важност размене искустава са другим органима кроз организовање међународних конференција, студијска путовања и учешће у раду међународних тела.

Приликом представљања најновије публикације број IX, нагласила је да ова публикација садржи по први пут и праксу Сектора за процесуирање прекршаја, са захтевима за покретање прекршајног поступка и издатим прекршајним налозима.

На крају је нагласила да је у 2023. години усвојена Стратегија за заштиту података о личности за период 2023–2030. и да очекујемо да ће ускоро бити усвојен и Акциони план који ће омогућити да наведена Стратегија дâ очекиване резултате.

петак, 17. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара