Потписан Меморандум о сарадњи између министарстава здравља Србије и Русије

Меморандум о сарадњи између министарстава здравља Србије и Руске Федерације потписан је у Београду. Оцењено је да ће он учврстити сарадњу два здравствена система и отворити простор за нове видове сарадње.

Меморандумом је најављено јачање сарадње два здравствена система у областима организације и управљања, превенције незаразних болести, превенције и контроле заразних болести, заштите здравља мајке и детета, офтамологије, ортопедијe, онкологије, кардиологије...

Заједничке активности односе се и на размену информација, едукацију стручњака, заједничка истраживања и све друге области сарадње, саопштило је Министарство здравља.

Пре потписивња Меморандума, у Палати "Србија" је одржан заједнички састанак делегација два министарства, на коме су се министри и чланови делегација међусобно упознали са најзначајним правцима здравствене политике коју воде Србија и Русија  и изнели предлоге о будућој сарадњи.

Очекивања су да ће сарадња у области медицине додатно унапреди и развије у обостраном интересу. 

"Ми смо потписали данас Меморандум о томе какви ће бити правци наше сарадње, пре свега у онкологији. Оно што се до сада у Руској Федерацији показало то је да су они ушли у 22. век када је у питању нуклеарна медицина, комбинација биолошке терапије и изотопа што је нешто потпуно ново. Надам се да ће потпуно заживети и у нашем новом Институту за онкологију и радиологију Србије", навела је Даница Грујичићминистарка здравља.

Министар здравља Руске Федерације Михаил Мурашко наводи да сарадња Србије и Русије између осталог омогућава и размену знања. 

"Хоћу да издвојим неколико кључних ствари за здравство: доступност лекова примарног и секундарног здравства, стационара и високих технологија. Друга ствар је увођење нових метода лечења и терапије и ту бих хтео да изразим захвалност српским колегама, јер наша сарадња заједно обогаћује обе стране и омогућава размену знања и, наравно, српски лекови се испоручују Русији, а и Руска Федерација пружа помоћ у терапијама у Србији", додаје Мурашко. 

Делегација Министарства здравља Русије посетила "Дедиње"

Делегација Министарства здравља Русије посетила је Институт за кардиоваскуларне болести "Дедиње", а том приликом Мурашко је исказао очекивање да ће посета Србији представљати импулс за сарадњу стручњака две земље у области нових технологија лечења, нових открића и хируршке праксе.

Делегацију Министарства здравља Русије и ресорну министарку Даницу Грујичић дочекао је директор Института "Дедиње" Милован Бојић који је исказао задовољство њиховим доласком и навео да Институт подржава Меморандум који је потписан данас између два министарства.

Пре тога, Бојић је дочекао кардиохирурга Амирана Ревишвилија, академика Руске академије медицинских наука, након чега су обишли Институт "Дедиње 2".

Брнабић: Улагања у здравство остаће један од кључних приоритета

Премијерка Ана Брнабић разговарала је са министром здравља Руске Федерације Михаилом Мурашком, саопштила је Влада.

Брнабић је изразила захвалност на континуираној подршци и очувању териоријалног интегритета и суверенитета Србије.

Када је у питању унапређење здравственог система, Брнабић је истакла да ће улагања у овај сектор остати један од кључних приоритета Владе, наводећи да ће подршка бити настављена, како кроз кроз финансијску подршку, тако и улагања у иновације и дигитализацију овог система.

Представљајући резултате које ова земља остварује, министар здравља Руске Фердерације, истакао је важност унапређења примарне здравствене заштите, подршке развоју иновација, као и дигитализације здравственог система који даје изузетне бенефите.

Министар Мурашко нагласио је да су за прецизнију дијагностику и ефикасније лечење пацијената неопходна улагање у производњу иновативних лекова.

Састанку је присуствовала министарка здравља Републике Србије Даница Грујучић, као и амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Боцан Харченко.

Током посете, министар Мурашко и еминентни ескперти из различитих здравствених области посетиће Универзитетски клинички центар Србије, Институт за онкологију и радиологију Србије, Универзитетску дечју клинику Тиршова и Агенцију за лекове и медицинска средства.

субота, 29. јун 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару