Необeзбеђени грејни уређаји најчешћи узрок пожара – обратите пажњу на то где вам стоје каблови

Да би се пожари у овом периоду године предупредили потребно је да се припремимо за грејну сезону, склонимо грејна тела и каблове са запаљивих површина и не остављамо укључене уређаје који нам нису неопходни, рекао је за РТС начелник у одељењу Управе за ватрогасно-спасилачке јединице МУП-а Србије Милорад Спасојевић.

Од почетка године ватрогасно-спасилачке јединице МУП-а гасиле су преко 1.300 пожара, од којих је 755 било на грађевинским објектима. Том приликом је 105 особа евакуисано и спасено.

"Налазимо се у делу године када је грејна сезона, и аларм је упаљен већ у октобру, од када се повећава и број интервенција. Последњих неколико дана имали смо неколико великих пожара, и на стамбеним и на пословним објектима где је боравио већи број људи, али укупaн број пожара је већи за 10 посто у односу на претходни период", рекао је за РТС начелник у одељењу Управе за ватрогасно-спасилачке јединице МУП-а Србије Милорад Спасојевић.

У овим интервенцијама на срећу нико није страдао, а већи број људи је евакуисан.

"Прва реакција је кључна, на Чиготи је евакуисано 114 лица, а у сомборској бањи преко 70. Сви они су евакуисани од стране запослених, и ми смо по доласку могли да се фокусирамо само на гашење објеката", истакао је Спасојевић.

Када је реч о узроцима пожара начелник у одељењу Управе за ватрогасно-спасилачке јединице МУП-а каже да је у већини случајева одговоран човек.

"Ми од октобра апелујемо на суграђане да се припреме за грејну сезону, да се грејна тела поставе на негориве површине, да се каблови склоне са тепиха и са намештаја, и да искључујемо све што нам није неопходно када излазимо из стана", рекао је Спасојевић.

Материјална штета у пожарима који су последњих дана избили је велика, али је најбитније да није било жртава. Пуно речи је било и о загађењу.

"Сваки пожар доноси загађење ваздуха, велике концентрације дима и токсичних честица", рекао је начелник у одељењу Управе за ватрогасно-спасилачке јединице МУП-а Србије Милорад Спасојевић.

понедељак, 20. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара