Обележени слава и Дан 72. бригаде за специјалне операције

Свети Сава се празнује и као слава 72. бригаде за специјалне операције елитне јединице Војске Србије. Они 27. јануар обележавају у спомен на први успешно извршен борбени задатак. Свечаност је обележена у њиховој касарни "Растко Немањић" у Панчеву.

Специјалци 72. бригаде за специјалне операције обележавање славе и дана јединице, започели су литургијом и сечењем славског колача. Заставни вод претежно су чинили најмлађи припадници бригаде, у јединицу су стигли преко Пројекта 5000.

Први човек бригаде уверен је да ће јединица и у наредном периоду извршавати успешно све задатке које се пред њу ставе.

"На путу даљег развоја 72., као уосталом и читаву војску Србије чека још пуно изазова, још сложенијих мисија и високоризичних задатака за решавање, те с тога увек морамо да будемо потпуно способни и спремни да у најтежим условима чувамо Србију, мир и сигурност наших грађана", наводи бригадни генерал Мирослав Талијан, командант 72. бригаде за специјалне операције.

Прво ватрено крштење, припадници бригаде имали су баш на Савиндан, тај дан није случајно изабран ни тада за акцију ни за обележавање славе, кажу у 72. бригади.

"Инспирисана Светосављем, данашња 72. бригада за специјалне операције, наследник је славне ратне 72. специјалне бригаде, која носи орден ратне заставе првог степена, а који је управо узвишеним врлинама и изузетним прегнућима њених припадника задобијен тамо где се он и задобија - на бојном пољу", каже бригадни генерал Мирослав Талијан, командант 72. бригаде за специјалне операције.

Ветерани као чувари традиције

А они који су тај орден заслужили на бојном пољу, нашли су се у строју поред активних припадника. Ветерани 72. окупљени у два удружења, састају се редовно и чувају традицију.

"Традиција се састоји из два дела један је сам идентитет са бившим и садашњим припадницима бригаде, а други је почаст и пиетет према људима који су дали свој живот за Србију. Тако да нам овај дан значи веома много", наводи Владица Врбничанин ветеран 72. бригаде за специјалне операције.

Јединица је формирана 1992. године. Њени борци нарочито су се истакли током ратних дејстава на Косову и Метохији 1998 и 1999. Овде са посебном пажњом чувају успомену на 24 припадника који су положили свој живот.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара