Протест "Не дамо Јадар" у Лозници

Чланови удружења “Не дамо Јадар” и грађани који се противе експлоатацији литијума на подручју Горњег Јадра протествовали су у Лозници. Разлог протеста полемика о могућем поновном покретању пројекта "Јадар".

Део окупљених ушао је у зграду градске управе тражећи хитан пријем код градоначелника. Договор није постигнут, а након вербалних сукоба напустили су зграду и протест је завршен.

Повод за окупљање је поновна полемика у медијима од стране представника власти о могућем покретању пројекта “Јадар”.

"Ми смо изричити да нећемо дозволити ископавање литијума у Србији, то је наш став и не постоје договори, дијалози. Поверење је изгубљено неповратно, јер ми немамо поверења ни у наше институције, ни у нашу државу", каже Златко Кокановић из Удружења "Не дамо Јадар".

Након протеста саопштењем је реаговала Компанија "Рио Сава". "Компанија поштује право грађана Србије на миран протест у складу са прописима Србије. Међутим, данашњи протест испред Информативног центра у Лозници наставља тренд ширења нетачних и неоснованих оптужби на рачун компаније од стране активиста", наводе у тој компанији.

После еколошких протеста Влада Србије је почетком 2022. године ставила тачку на сарадњу са "Рио Тинтом".

Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила јe тада да је укинута уредба Владе о просторном плану подручја посебне намене за прераду минерала јадарит, као и све дозволе и уредбе у вези са компанијом "Рио Тинто".

"Испунили смо све захтеве еколошких протеста и ставили тачку на Рио Тинто у Србији. Овим је све завршено, готово је и сви захтеви су испуњени", навела је тада премијерка.

субота, 14. септембар 2024.
11° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи