Пуштена у рад нова линија за прераду муља на пречистачу отпадних вода у Вршцу

На пречистачу отпадних вода у Вршцу пуштена је у пробни рад нова линија за прераду муља, чиме је завршена модернизација тог постројења. Савремени пречистач, заједно са фабриком за прераду пијаће воде, Вршац сврстава међу најбоље еколошке примере у земљи.

Након реконструкције и модернизације пречистача, анализе које се врше свакодневно показују да квалитет отпадне воде која излази из постројења задовољава и домаће и европске еколошке стандарде и потпуно је нешкодљива за животну средину. Изградњом нове линије решено је и питање муља, који се сада претвара у прашкасти неопасни отпад.

"На овај начин ми заокружујемо комплетан процес пречишћавања отпадних вода, а такође третирамо муљ који након ове обраде више неће бити нуспроизвод, већ ће имати своју улогу и функцију на нашој локалној депонији", каже Драган Поповић, стручни сарадник у сектору водовода и канализације у ЈКП "Други октобар".

У Вршцу је још 1984. године, упоредо са изградњом канализационе мреже на коју је данас прикључено 95 одсто домаћинстава у граду, радило на пројектовању и изградњи пречистача отпадних вода.

"Вршац је један од пионира у овом послу, заправо те 1984. мислим да су само два града или три, поред Вршца, имала решено пречишћавање отпадних вода. Сада, поготово са овом линијом за прераду муља мислим да опет само још пар градова у Републици има решено питање, а са становишта екологије и заштите животне средине је више него значајно", каже Јасмина Јевремовић, шеф службе канализације у ЈКП "Други октобар".

Вршац нема велику реку, па се прерађена вода из постројења излива у Малоритски канал, па даље до канала Дунав-Тиса-Дунав.

Свакодневне интерне анализе, али и оне које се раде у Заводу за јавно здравље Панчево показују да је вода из постројења еколошки прихватљива, и да не нарушава еколошки баланс животне средине.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се