Србија и Северна Македонија потписале протокол – од 1. фебруара убрзавају се царинске процедуре

Директори царинских администрација Србије и Северне Македоније, Бранко Радујко и Стефан Богоев у Нишу су потписали Протокол о спровођењу Mеморандума о мерама за унапређење кретања људи и робе, што ће значајно олакшати и убрзати промет преко заједничке државне границе.

Потписани Протокол предвиђа убрзање царинских процедура које врше царински органи на заједничком прелазу Прешево-Табановце, што отвара могућност за дупло бржи промет теретних возила преко тог прелаза, саопштила је Управа царина.

"Протоколом, који ће се примењивати од 1. фебруара значајно убрзавамо царинске процедуре и проток роба, а привреди смањујемо трошкове спољнотрговинског пословања. Тиме настављамо спровођење концепта Отворени Балкан и снажно подстичемо јачање конкурентности привреда наших земаља'', истакао је Радујко.

Додао је да су потписаним Протоколом уређене све појединости и техничка питања важна за практичну примену Меморандума. 

Предности процедуре

Приликом уласка на царинску територију Републике Србије или Републике Северне Македоније признаваће се потврда о вагању товара, као и пратећа транзитна документација оверена печатом суседне царинске администрације, што је кључни предуслов за значајно убрзавање поступка. 

"У оквиру Отвореног Балкана почеће да се примењује признавање сертификата за мерење теретних возила између Управа царина Републике Северне Македоније и Републике Србије, што ће значити да теретна возила неће морати поново да се мере при уласку у једну од две земље'', појаснио је предност нове процедуре Богоев. 

На улазу у царинску територију Северне Македоније вршиће се само евидентирање преласка границе и приспећа робе, наводи Управо.

Исто ће се примењивати и у случају извоза из једне државе у другу, с тим што је у том случају потребно поседовати извозну декларацију коју прати потврда о вагању робе оверена печатом царинске администрације земље извоза. 

 Товари које прати потврда о вагању оверена печатом царинских органа и транзитни пратећи документ са МРН за заједнички транзитни поступак – Т1 ће на граничном прелазу Прешево – Табановце бити упућивани на посебну саобраћајну траку обележену са ''OPEN BALKAN'' и ''TRANZIT''.  

Приоритетна трака на граничном прелазу Прешево–Табановце обележена са ''OPEN BALKAN'' и ''TRANZIT'' односи се на сваког превозника, извозника или увозника регистрованог у једној од чланица иницијативе Отворени Балкан, као и на све носиоце статуса Овлашћеног привредног субјекта (АЕО) из било које од земаља иницијативе Отворени Балкан, закључује Управа.

субота, 22. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије