Како су ватрогасци спасавали жену и пса из Баре Рева

Из Баре Рева у београдском насељу Крњача јуче су спасени жена и пас. Ватрогасац-спасилац Милош Максимовић, који је учествовао у спасавању, испричао је за РТС како је текла акција и шта је било најтеже.

Припадници Сектора за ванредне ситуације су код Крњаче из ледене воде Баре Рева спасли жену и пса.

Ватрогасац-спасилац Милош Максимовић рекао је да су у акцији спасавања учествовали ватрогасци из Ватрогасно-спасилачког батаљона Звездара и да заслуге за успешну интервенцију припадају целој посади.

"Ми смо дојаву о интервенцији примили у 14.43. По нашим информацијама, жена је на самом насипу шетала пса који је, игром случаја, отишао на залеђену површину и упао у воду. Она је покушала да спасе пса, али је и сама упала, тако да смо ми примили дојаву да треба да спасемо лице и пса“, испричао је Милош Максимовић.

Ватрогасац каже да је жена била у води око пола сата.

Акција спасавања

Говорећи о акцији спасавања, Максимовић каже да је било опасно.

"По пријему дојаве упутили смо се истог тренутка на насип. Требало нам је мало више времена да дођемо до тог места јер је пут на насипу био теже проходан. Када смо стигли, део посаде је истог тренутка припремио душек који користимо за рад на леду. Други део посаде разматрао је могућност како да приђемо лицу и извучемо га из воде. Одлучили смо да само један ватрогасац буде на душеку јер је лед танак и постојао је ризик од пуцања“, испричао је ватрогасац Максимовић.

Одлучено је да то буде Максимовић, јер је био најлакши.

Душек, уже, секира

"Уз помоћ тог душека и секиром успео сам да дођем до лица које се налазило у води и извукао га на душек. Дао сам сигнал мојим колегама који су се налазили на обали. Уз помоћ ужета које је било завезано за сам душек, извукли су нас практично на обалу", рекао је Максимовић.

Навео је да су потом жену ставили у возило и покушали да га загреју што је више могуће.

"Један део посаде се упутио ка изласку са насипа. Ту нас је чекала Хитна помоћ, пребацили смо лице, они су наставили ка Клиничком центру“, указао је Максимовић и додао да је и пас спасен на исти начин.

Никад није безбедно прелазити залеђену реку

Командант Ватрогасно-спасилачке бригаде Бојан Јагодић упозорава да никад није безбедно прелазити залеђену реку. Каже да нису честе ситуације да људи прелазе преко залеђене воде и упадају у воду.

"Али зато имамо ситуације где спасавамо људе на самој води, и лети и зими, имамо чак и посебан тим који је обучен за спасавање на води. Баш због таквих ствари", подвукао је Јагодић.

Говорећи о пожарима, Јагодић каже да је од почетка грејне сезоне повећан број интервенција на грађевинским објектима.

Изнео је податак да су се у последња три дана догодила 42 пожара у Београду. 

"Један од главних узрочника пожара је људски фактор. Обично су то неисправне електроинсталације, неочишћени димњаци. У суштини је људски фактор главни узрочник, то је наша немарност или непажња“, закључио је Јагодић.

недеља, 15. септембар 2024.
11° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи