Напуштени и "отписани" - о 180 куца и маца брину тројица активиста, сомборском азилу фали све

Место у Сомбору на коме се води брига о напуштеним псима и мачкама, симболично носи назив "Отписани". Смештен на периферији града на око 9.000 квадратних метара, азил се све чешће суочава са недостатком простора и проблемима у набавци хране за све ове животиње.

Без донација хране од бројних љубитеља животиња куце и маце у сомборском азилу "Oтписани" не би преживеле, каже Бранимир Абаџин који већ осам година води бригу о напуштеним животињама у Сомбору. На три локације смештено је око 180 животиња о којима брину тројица активиста.

"Ми као појединци не можемо много да урадимо. Ми се нажалост боримо само са последицом проблема, да збринемо оне што су већ ту. Закон Републике Србије је веома добар и за животиње. Не би смели да имамо нестерилисане кује које су заправо извор свих тих нежељених кучића и паса, мада и даље мање више, већина је нестерилисаних и пси се стално рађају", каже Бранимир Абаџин из азила "Отписани".

Дан у овом азилу почиње увек исто - доручком. Свако има своје време за оброк, каже помоћник за бригу о животињама Зоран Иванковић.

"Свако једе из своје порције, нема брљања, сви су онако доста добро научени. После тога вода, неко чишћење, и онда увек ту остане времена за мажење сваког пса јер сви су онако посебни", објашњава Иванковић.

У акције помоћи се укључују и удружења, па је тако спортски клуб "Фигура" из Сомбора прикупио храну за напуштене животиње.

"Циљ ове акције је подизање свести код деце о томе да треба да се брину о животињама, да буду савесни власници и да воле своје љубимце као чланове породице", каже Драгана Пезељ из спортског клуба "Фигура".

У азил стижу остављене животиње, али и оне које лутају градом и њивама или се нађу поред пута. Свима се обезбеди храна два пута дневно, а буду и стерилисане и лечене по потреби.

"Све нам треба. И храна и ветеринарски трошкови се увек нагомилају. Грађевински материјал за проширење, за одржавање објеката, физичка помоћ", истиче Бранимир Абаџин.

Одговорних власника је мало, те је тешко пронаћи удомитеље. Апели за то се стално шаљу онима који желе да имају кућног љубимца.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво