Некада забрана шенлучења - данас лекари, полиција и црква позивају људе да батале петарде

И поред свих упозорења, и вечерас ће као и раније, многи бацати петарде, правити ватромет и пуцати из ватреног оружја. У Београду је још 1841. године донета забрана "шенлучења" о Божићу. Власти су то забраниле како би спречиле да људи страдају од оружја за време празника. Данас, много година касније, и лекари али и полиција у време празника апелују да се не користе пиротехничка средства, а црква поручује да је суштина верских празника да се славе у миру.

Дежурства за време новогодишњих празника лекари увек очекују са стрепњом јер сваке године у дечије болнице и у клинику за пластичну и реконструктивну хирургију стижу пацијенти са тешким повредама задобијеним од петарди.

Примаријус др Биљана Ћертић, начелница Одељења за опекотине КЦС каже да им петарда експлодира пре времена у шаци.

"Имали смо случајеве да је експлодирала петарда у џепу и онда су настајале повреде урогениталне регије. Деструкције које настају могу бити заиста опсежне што подразумева да се заврши ампутацијом или дела прста, некад и више прстију што за последицу остављеа не само психичкиу трауму него и трајне инвалидитете. Могу да настану и опекотине лица што за последицу може да има оштећење вида или слуха", рекла је докторка Ћертић.

Црква подсећа да није у духу православља да се верски празници славе оружјем и петардама.

"Ако се каже Мир божји, не мисли се баш да се пуца, игра, значи потпуно је супротно ономе што је у суштини наша вера. Јефтина пластика, петарде, пиротехника - све што је са истока дошло све је супротно ономе чему ми проповедамо. С друге стране то нема везе са верником да ли је неко верник, то не припада том празнику, то није наша традиција“, каже владика Стефан из Храма Светог Саве.

Заплена пиротехничких средстава

У више градова у Србији полиција је уочи новогодишњих празника запленила скоро 90 хиљада пиротехничких средстава, петарди, димних бомби, ватромета, бакљи...

"МУП користи прилику да упути апел свим људима који током новогодишњих и божићних празника користе пиротехничке производе и ватрено оружје у сврху прославе, напомињемо да то није у духу српског народа и да може довести до лаких и тешких повреда. Апелујем на родитеље да појачају контролу над својом децом како би предупредили нежељене последице", каже Вукашин Ђурић, шеф Одсека за јавни ред и мир из Управе полиције МУП-а Србије.

Министарству унутрашњих послова је за време дочека 2024. године пријављено 20 повређених, међу којима је 12-оро деце, због употребе пиротехничких средстава. Више него прошле године, када је пријављено 12 повређених, од којих четворо деце.

понедељак, 20. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара