Опоравак у бањама за већи број пензионера о трошку ПИО фонда – услови и ограничења

У бање ће о трошку ПИО фонда ове године ићи знатно већи број пензионера него досад, а неки од њих ће први пут на рехабилитацију са пратиоцем, чије ће трошкове пута и боравка такође плаћати ПИО. Кроз десет дана опоравка пензионери ће бити прегледани, обавиће потребне анализе и користиће намењене физикалне терапије, каже доктор Александар Милошевић, заменик директора ПИО фонда.

Заменик директора ПИО фонда Александар Милошевић рекао је да право на бесплатан опоравак у бањама имају сви пензионери с пребивалиштем на територији Републике Србије, а чија пензија не прелази 39.850 динара, али и да то право нису користили од 2020. године.

"Тада смо изменом правилника одредили да ово право може да се користи само једном", објашњава Александар Милошевић, заменик директора ПИО фонда.

Доктор Милошевић каже да ће трошкови пратиоца такође бити покривени, али да су изменом правилника дефинисане ситуације када је пратилац потребан.

"Сви људи који имају остварено право на туђу негу и помоћ, а који добију бању, имају право на пратиоца. Пратилац може бити рођак или лице које се брине о пензионеру", рекао је у Јутарњем програму заменик директора ПИО фонда.

Из Фонда процењују да ће се на бесплатан опоравак, по овогодишњем огласу, отићи отпилике 21.000 пензионера, док је прошле године у бање упућено око 15.000 њих.

Исти услови у свим бањама

Милошевић истиче да су уговори потписани са 25 бања и да у свакој бањи пензионери имају исте услове и права.

"Приликом доласка у бању пензионери ће имати лекарски преглед, отвара им се историја болести, прегледају се основне лабораторијске анализе, ЕКГ и током боравка у бањи могу да користе три врсте физикалних терапија", наглашава доктор Александар Милошевић.

Опоравак у бањи траје ни мање ни више од 10 дана, каже Милошевић, а Фонд сноси све трошкове превоза, боравка и евентуално пратиоца корисника.

Где се подноси захтев

Пријаве за оглас трају од 9. до 25. јануара. Сви пензионери без обзира на то да ли су старосни, инвалидски или породични, могу да поднесу захтеве за упућивање корисника пензија на рехабилитацију.

Захтев се подноси у филијалама ПИО Фонда или удружењима пензионера. Почетком марта биће објављена прелиминарна, а средином марта коначна ранг-листа корисника бања.

"За пријављивање је потребан чек од пензије и медицинска документација, уколико је поседујете. Документација се не бодује већ служи докторима који одређују бање, да пензионера не пошаљу у неку бању која је контраиндикована за његово здравствено стање“, објашњава Милошевић.

недеља, 19. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара