Читај ми!

Планински центри пуни и поред повећаних цена ски-пасова, Ћика: Има довољно утабаног снега, скијаши могу да уживају

Натпросечне температуре у јануару не иду на руку скијашима. Ипак, на Копаонику и Старој планини је на хиљаде љубитеља тог зимског спорта. Директор "Скијалишта Србије" Дејан Ћика каже за РТС да су стазе добро припремљене и да има довољно утабаног снега. Цена ски-пасова ове сезоне повећана је за 25 одсто, а Ћика напомиње да је то повећање било неопходно.

И поред високих температура, Дејан Ћика каже да је стање на стазама добро, као и да су оне добро припремљене за сезону.

"Има довољно утабаног снега, тако да скијаши могу да уживају. На Копаонику има 7 центиметара новог снега, на Старој планини 2 центиметра. Нисмо још кренули са Торником, и он је у склопу 'Скијалишта Србије', чекамо повољне временске услове и ми се надамо да ће у наредном периоду и Торник стартовати са сезоном", додаје Ћика.

Навео је да на Копаонику ради скоро 10 инсталација, 19 стаза, а на Старој планини раде две инсталације и једна стаза.

"Што се тиче гостију, за време новогодишњих празника било је на Копаонику око 30.000 гостију, што значи да је било између 6.500 и 7.000 скијаша дневно на стазама, док је на Старој планини било негде око 1.000 скијаша", истиче Ћика и додаје да се ове године очекује велика посећеност планинским центрима.

Цена ски-паса повећана 25 одсто

Ипак, скијаше је дочекала и повећана цена ски-пасова и то за 25 одсто у односу на претходну сезону.

"Ми три године нисмо вршили корекцију цена ски-пасова. И то је нешто било минимално што смо морали да извршимо како би сви они апарати, машине који омогућавају безбедно и удобно скијање и квалитетно на крају крајева, могли да раде својим пуним капацитетом. Без тога не бисмо могли ништа да урадимо", каже Ћика.

Цена ски-паса на Копаонику за један дан скијања је између 4.600 и 5.370 и то зависи од периода сезоне.

"Цене ски-пасова код нас су најјефтиније у региону, без обзира што смо извршили корекцију тих цена за 25 одсто", каже Ћика.

Голија – ново скијалиште

Говорећи о плановима, каже да је за сада у плану развој скијалишта на Голији.

"Ја се надам да ћемо у наредном периоду одрадити прву фазу на Голији, јер Голија има поред Копаоника најбоље услове где би могло да се направи ново скијалиште у Србији. Нормално уз проширење капацитета на Копаонику са гондолом ка викенд насељу, са новим стазама ка викенд насељу, али ако ме питате само скијалиште као ново скијалиште – то је Голија", истиче Ћика.

Глобално загревање и промена временских прилика скраћују сезоне у скијашким центрима у целом свету. 

"Ми смо предузели све што је у нашој моћи, сви наши скијашки центри су опремљени најмодернијим системима за вештачко снежавање. Међутим, ни они нису свемоћни. Уколико температура није одговарајућа да можемо да правимо вештачки снег, не можемо ми ту ништа да урадимо. Тако да и на нас утиче тај процес глобалног загревања, али ми се трудимо да са тим системима које имамо увек буде довољно снега на планинама да не разочарамо наше кориснике", поручио је Ћика.

субота, 20. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару