Читај ми!

До краја дана изјашњавање о трећем предмету на завршном испиту

Ученици осмог разреда основних школа имају могућност да се до краја дана изјасне електронским путем преко портала Моја средња школа или писаним путем у школи који ће предмет од пет понуђених - биологија, географија, историја, физика или хемија - полагати као трећи тест на завршном испиту.

Помоћник министра просвете за предшколско и основно образовање Милан Пашић изјавио је за Танјуг да је тренутно 64.671 ученик или 99,55 одсто изабрало трећи предмет.

"Остало је још мање од 300 ученика да се изјасни. Подаци показују да је 74 посто њих то урадило преко портала Моја средња школа, док су остали у школи попунили образац", рекао је Пашић.

Према његовим речима, највећи број ученика до сада определио се да као трећи предмет полаже географију - њих 40 одсто, односно 25.884 ученика, затим биологију - њих 36 одсто, односно 23.178 ученика, историју 10 одсто или 6.493 ученика, хемију њих 7,7 одсто, односно 4.950 ученика, док је 6,4 одсто ученика, односно њих 4.166 одлучило да као трећи предмет полаже физику.

"Уколико се ученици предомисле или из одређених разлога се не пријаве у наведеном року имају могућност да се накнадно пријаве или да промене изабрани тест. Од 22. до 26. јануара 2024. године ученици могу проверити свој избор на порталу Моја средња школа или непосредно у школи", навео је Пашић.

Додао је да, ако се ученици предомисле, односно желе да промене предмет који ће полагати на трећем тесту, то могу да ураде 29. и 30. јануара 2024. године. Коначно изјашњење ученика о предмету који ће полагати на пробном завршном испиту биће објављено 1. фебруара 2024. године.

"Новина у односу на претходну годину је то што ће ученици имати могућност да и у периоду од 8. до 11. априла донесу коначну одлуку из којег ће предмета радити трећи тест на завршном испиту“, рекао је Пашић.

Навео је да је отворен и вибер канал "Моја средња школа – Инфо канал“, на коме тренутно 23.000 родитеља, као и ученика и запослених могу прочитати информације и обавештења о полагању завршног испита, пријемног испита, као и о упису у средње школе. Више о вибер каналу може се прочитати на порталу Моја средња школа. Пробни завршни испит биће одржан 22. и 23. марта 2024. године, док ће завршни испит у школској 2023/2024. години бити одржан 17, 18. и 19. јуна.

уторак, 23. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару