Читај ми!

Почињу припремни радови за изградњу БИО4 кампуса

На терену преко пута Института "Торлак" у Београду почињу припремни радови за изградњу БИО4 кампуса, а за неколико месеци биће постављен и камен темељац. Инвестиција је вредна 450 милиона евра, а укључује земљиште, пројектовање, изградњу и опрему. Очекује се да први станари уђу 2026. године. Имаће више од 1.000 доктора наука, 1.400 професора и истраживача и око 4.000 студената.

Радници и машине су на терену и очекује се почетак радова на изградњи БИО4 кампуса који ће обухватити рушење постојећих објеката, као и нивелацију земљишта. 

Када буде изграђен, кампус ће измећу осталог имати седам факултета, девет института, стартапове, смештај за студенте и истраживаче, вртић, спортске објекте.

У кампусу ће бити око 1.400 професора и истраживача и око 4.000 студената. Више од 1.000 доктора наука радиће у око 300 лабораторија.

Јелена Беговић, министарка науке, технолошког развоја и иновација наводи да се сада улази у предприпремне и припремне радове који подразумевају рушење постојећих објеката на парцели будућег БИО4 кампуса, нивелација самог земљишта.

Пошто ће цео кампус бити каскадног постављен и захтева врло интензивне радове, припремни радови ће, наводи министарка, трајати следећих пет месеци.

"Циљ и и идеја ове једне платформе за сарадњу приватног сектора, државе, образовања и науке јесте да развијемо иновације, да постанемо један од 10 до 20 водећих центара овог типа на свету", истакла је Беговићева.

Први станари стижу 2026. године

Један од станара биће и Институт за примену нуклеране енергије који има 100 запослених - 55 истраживача.

"Да пређемо у Био кампус одлучили смо једногласно, то је важно да кажемо, зато што смо били свесни шта био кампус нама може да понуди. Једна од првих и основних ствари за већину институција, била је да реше инфратруктурне проблеме, у смислу простора. Са друге стране ту је доступност опреме, савремене опреме, научно истраживачке опреме и поред тога можда најважније доступни ће нам бити центри знања", наглашава Марија Гњатовић, директорка Института за примену нуклеарне енергије.

Корист ће имати грађани, научници, држава, поручују стручњаци.

"Ако причамо о медицини, да се развијају различити биолошки лекови и лекови модерни, како би наши грађани имали први приступ и по много повољнијим и за државу финансијским оквирима и пре свега како би имали бољу здравствену заштиту. Поред тога, фокусирани смо на сигурнију и квалитенију храну, на заштиту животне средине и на све оне примене које биотехнологија пружа у данашње време", указује министарка Беговић.

Марија Гњатовић истиче да ће наши истраживачи имати подршку која је јеко важна за пласман науке на тржиште.То су, каже центри за трансфер технологија, као и за бављење предузетништвом.

БИО4 кампус ће се простирати на око 30 хектара, а усељење је планирано током 2026. године. Бавиће се-биомедицином, биотехнологијом, биоинформатиком, биодиверзитетом.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара