Читај ми!

На опекотину на руци никако не стављати уље, шећер или жуманце; др Стефановић саветује шта прво треба урадити

Докторка Ивана Стефановић дала је савет шта урадити уколико у току ужурбане припреме празничне трпезе, али и у свакодневној ситуацији дође до опекотине прста, шаке или руке. Најважније је најпре расхладити то место, да би се извукла температура.

У припреми празничне трпезе али и у свакодневној ситуацији дешава се да дође до опекотина прста, шаке, руке – ако хоћемо нешто да извадимо из рерне, a заборавимо да узмемо рукавицу или крпу и онда се опечемо.

"Немојте стављати ништа што сте прочитали на интернету а да нису професионалци написали, као што су уље, шећер, кафа, жуманце", упозорава др Ивана Стефановић из Хитне помоћи.

Наводи да је препорука струке да то место треба расхладити, ставити под хладну воду, не стављати лед, а исто тако добро је да сви у кућној апотеци имамо неке гелове или масти које су већ припремљене за опекотинме у смислу да се извлачи температура.

Према њеним речима, висока температура на месту опекотине даље разара ткиво и прави токсичне ствари.

"Дакле, треба да то расхладимо, а ако не пролази јавити се лекару за даљи третман, можда чак и хируршки, а никако не бушити плик", истиче др Стефановић.

Ако је реч о малој површини довољно је расхалађивати и употребити крему или маст направљену само за ту сврху, закључила је Стефановићева.

среда, 22. јануар 2025.
4° C

Коментари

Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом
Predmeti od onixa
Уникатни украси од оникса
Ruzmarin
Рузмарин – биљни еликсир младости, чува наше памћење и отклања болове