Читај ми!

Тужилаштво формирало 73 предмета због напада на новинаре у овој години

У случајевима напада и ометања рада новинара у овој години формирано је 73 предмета, саопштило је Врховно јавно тужилаштво. Претњама је било изложено 35 редакција и појединих новинара. Стална радна група за безбедност новинара истиче да ће од следеће године постојати званична база података тужилаштва о нападима на новинаре с посебном категоризацијом извршених кривичних дела.

Представници Врховног јавног тужилаштва упознали су чланове Сталне радне групе за безбедност новинара (СРГ) са званичним подацима из њихове статистике о формираним предметима угрожавања безбедности новинара од 1. јануара до 30. новембра ове године.

У том периоду је, како је саопштено, формирано 73 предмета, што је мање него у истом периоду претходне године, када их је било 76. 

Првостепена или коначна одлука донета је у 23 случаја, што представља 31.51 одсто од укупног броја предмета. У девет је донета осуђујућа пресуда, а  у 14 предмета је одбачена кривична пријава.

У преосталих 50 случајева, тужилаштво и полиција и даље поступају.

Претње редакцијама

Такође, тужилаштво је регистровало укупно 19 напада на новинарке и 43 на новинаре (има више напада на исте новинарке и новинаре, па се због тога број не поклапа са 73 предмета регистрованих ове године).

Претњама је било изложено 35 редакција, и појединих новинара. Екипа подкаста "Добар, лош, зао" добила је, наводи се у саопштењу, највише претњи, потом новинари редакције Нова С и Данас-а. Новинари Н1 пријавили су пет случајева претњи, а  Блица, Фонета и портала Нишка иницијатива по четири.

Размењене су и информације о догађајима који су претходних дана привукли пажњу јавности, а пре свега о случајевима Исидоре Ковачевић, главне и одговорне уреднице Подрињских из Шапца, и екипе Н1 коју је, по њиховим наводима, пратило непознато лице на мотору.

Оба инцидента су пријављена полицији и тужилаштву и СРГ ће пажљиво пратити њихов даљи развој.

Посебно важна безбедност новинара на протестима

СРГ закључује у годишњем извештају да је ова година обележена одређеним помацима у оствареним резултатима, нешто бољој статистици када је реч о броју напада и процесуираним случајевима.

Важан искорак направљен је у комуникацији и сарадњи СРГ са новинарима и представницима тужилаштва и полиције на локалном нивоу. 

Посебан акценат у идућој години биће обука новинара о безбедном извештавању током протеста и других јавних окупљања.

Договорено је и да од следеће године званична база података Врховног јавног тужилаштва о нападима на новинаре садржи посебну категоризацију кривичних дела извршених према новинаркама,

СРГ, која је основана у јануару 2017. године, чине представници Врховног јавног тужилаштва, Министарства унутрашњих послова Републике Србије, Удружења новинара Србије, Независног удружења новинара Србије, Независног удружења новинара Војводине, Асоцијације медија, Асоцијације независних електронских медија, Асоцијације онлајн медија, као и Мисије ОЕБС-а у Србији у статусу посматрача.

уторак, 17. септембар 2024.
15° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи