Читај ми!

Услови и обука за будуће полицајце - како се бирају кандидати

Mинистарство унутрашњих послова распислао је конкурс за упис 1.100 будућих полицајаца који траје до 29. децембра. Немања Радовић, помоћник начелника Центра за основну полицијску обуку говорио је за РТС о условима које морају да испуне будући полицајци. Помоћник начелника Управе саобраћајне полиције Златко Беленцан указује да увиђај тражи знање, разумевање и вештину па је за саобраћајног полицајца обука најдужа.

Полазници ће похађати Центар за основну полицијску обуку. Биће примљено: 550 полицајца, 300 полазника за саобраћајног полицајца и 250 граничних полицајца. Они ће радити у Београду, али и у још 26 полицијских управа широм Србије.

Немања Радовић, помоћник начелника Центра за основну полицијску обуку рекао је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а да је у Министарству унутрашњих послова урађена анализа полицијског посла и истраживање ставова грађана о полицији и полицијским службеницима.

"Консултовали смо многобројне међународне и националне организације и тела као и унутрашње организационе јединице Министарства унутрашњег послова и присуством на научним и стручним скуповима као и евалуацијом наставних планова и програма, дошли смо до пожељног образовног профила полицајца за обављање основних полицијских послова“, рекао је Радовић.

На основу тога су и прописана правила, процедуре и критеријуми на основу којих се врши селекција будућих полицијских кадрова, а све је прописано уредбом о стручном оспособљавању и усавршавању у Министарству унутрашњих послова.

Услови конкурса

Говорећи о условима за конкурс, Радовић је рекао да право учешћа на конкурсу за упис у Центтар за основну полицијску обуку има лице које је држављанин Републике Србије.

Потребно је да има пријављено пребивалиште у Републици Србији непрекидно најмање годину дана до тренутка предаје пријаве.

Такође, потребно је да има пријављено пребивалиште на подручју организационе јединице за коју конкурише.

"То су обично полицијске управе јер расписујемо конкурсе за свих 27 полицијских управа. Да има завршено средње образовање у четворогодишњем трајању или да има завршене основне или струковне студије Криминалистичко-полицијског универзитета уколико су у питању свршени студенти Криминалистичко-полицијског универзитета. Да немају мање од 18 и не више од 24 године старости, односно да немају више од 27 година уколико су то у питању свршени студенти Криминалистичко-полицијског универзитета“, напомиње Радовић.

Затим да не постоје безбедносне сметње у складу са законом о полицији за те кандидате. Да поседују важећу националну возачку дозволу за управљање моторним возилом Б категорије.

"И наравно, један од најбитнијих услова за заснивање радног односа у Министарству унутрашњих послова на радно место овлашћених службнеих лица је да испуњавају и критеријуме здравствене, психолошке и физичке способности“, истакао је Радовић.

Избор кандидата, квалификациони испит

Поступак избора кандидата подразумева општи лекарски преглед, квалификациони испит и специјалистички лекарски преглед.

"Општим и специјалистичким лекарским прегледом се утврђује здравствено стање кандидата. И он се спроводи у Заводу за здравствену заштиту радника Министарства унутрашњих послова, као надлежној референтној установи за утврђивање здравственог стања“, каже Радовић.

Према његовим речима, квалификациони испит се састоји из четири дела.

"Први део је провера језичке културе и правописа српског језика. Други део је провера психолошког статуса кандидата. Трећи део је провера базично-моторичких способности, односно физичких способности. И последњи у низу сегмената квалификационе испита јесте интервју пред трочланом комисијом“, објансио је Радовић.

Како каже, то је веома комплексан и сложен квалификациони испит и зато се бирају најбољи кандидати.

План и програм школовања који траје 22, 26 и 29 недеља

Златко Беленцан, помоћник начелника Управе саобраћајне полиције каже да је на основу једног процеса извршена категоризација наставног плана и програма од основног ка специјалистичким.

а полицајца опште надлежности обука траје нешто краће. За полицијског службеника, рецимо, саобраћајне полиције она је најдужа зато што се управо профилисало да је потреба да се приме одмах кандидати који ће радити увиђаје саобраћајних незгода", каже Беленцан.

Када говоримо о увиђају саобраћајних незгода, треба рећи да се он спроводи према закону о кривичном поступку. То значи да ће кандидати током тог специјалистичког дела, када заврше основни део, ући у једну специфичну обуку у којој ће се бавити пре свега увиђајем саобраћајних незгода, навео је Беленцан.

Увиђај тражи знање, разумевање, вештину

Према његовим речима, увиђај тражи знање, разумевање, вештину. "Вештину ће стећи када почну да раде, а на обуци у Центру за основну полицијску обуку добиће базична знања у области вршења увиђаја саобраћајних незгода", наводи Беленцан.

Говорећи о граничној полицији, Беленцан каже да "граница поступа по директивама директно из Европске уније, које морају да се испоштују, тако да ће они током специалистичког дела обуке имати посебне обуке, поступање са мигрантским групама, поступање са најрањивијим категоријама.

У конкурсу је наглашено да ће се извршити категоризација, односно да ће посебне обуке имати гранична полиција и саобраћајна полиција, а колеге опште надлежности, зато што се баве општом безбедности, односно раде послове полиције опште надлежности - ће имати једну другачију обуку због специфичности поступања, истиче Беленцан.

Што се тиче наставе, каже да ће полазници имати теоретски број часова, да се упознају са теоријом државе и права, са безбедношћу, са етиком, моралом полицијских службеника, како иде обука улази се у специјалистички део.

субота, 27. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару