Читај ми!

Проф. др Велимир Марковић: Нове генерације хирурга боље од својих учитеља

У операционим салама широм Србије само данас биће урађено на стотине поступака. У тренутку када се приближава век од првог предавања на катедри за хирургију Медицинског факултета у Београду, директор Прве хируршке клинике КЦ Србије, проф. др Велимир Марковић истиче да је у тој установи дошла нова генерација стручњака која је, оцењује, боља од својих учитеља.

Велимир Марковић рекао је да је абдоминална хирургија у нашој земљи на завидном нивоу и у односу на европске и светске оквире.

Марковић је нагласио тежину и обим операција које се изводе на Првој хируршкој клиници и да хирурзи из целе Србије долазе ту да уче.

Према његовим речима, у протеклих седам, осам година дошло до смене генерација хирурга које су, истиче, боље од њихових учитеља.

"Од седамдесетак хирурга који раде на клиници, њих преко четрдесет су до 45 година старости. Стасали су у праве мајсторе свог заната", наглашава Марковић.

Катедра за хирургију Медицинског факултета у Београду обележава у петак 100 година рада.

Александар Симић, руководилац катедре за хирургију и анестезиологију Медицинског факултета у Београду подсећа да је 15. децембра 1923. године Миливоје Костић, у име оца српске хирургије Војислава Суботића, одржао прво предавање на катедри за хирургију пред студентима.

"Ових 100 година су доказ величине не само катедере, већ и комплетне српске хирургије будући да је сама катедра била основ развитка хирургије код нас између два рата, а и после Другог светског рата", напоменуо је Симић.

среда, 18. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи