Читај ми!

Споразум о социјалној сигурности Србије и Аустралије ступа на снагу 1. фебруара - како се одређује пензија

Споразум између Србије и Аустралије о социјалној сигурности ступиће на снагу 1. фебруара следеће године што ће омогућити држављанима Србије и Аустралије који су радили у једној од ове две државе да остваре право на пензију, без обзира где живе, саопштило је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Уколико навршени стаж осигурања на територији једне државе уговорнице није довољан за остваривање права на пензију, та држава ће, ради испуњења услова за пензију, узети у обзир и стаж навршен у другој држави уговорници, с тим што се висина пензија одређује сразмерно дужини стажа осигурања у свакој држави, наводи се у саопштењу.

Додаје се да ће грађани право на пензију, које су остварили на основу правних прописа једне државе, моћи да користе и ван њене територије, а трансфер у државу пребивалишта, ће се обављати без умањења примања.

То значи да уколико се српски држављанин који је право на пензију остварио у Аустралији врати у Србију, Аустралија ће му и даље исплаћивати пензију, односно обављаће њен трансфер у Србију, без умањења висине примања.

Ступањем на снагу овог споразума, аустралијска страна ће добити основ да трансферише пензије нашим држављанима који се врате у Србију, што до сада није било могуће, навели су из Министарства за рад.

"Овај споразум је веома значајан за све наше грађане који су радни век остварили у Србији и Аустралији, као и за оне који тренутно живе и раде у Аустралији, а којих, према проценама Амбасаде Србије у Канбери, има између 150.000 и 200.000", истиче се у саопштењу Министарства.

уторак, 01. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи