Читај ми!

СОС телефон за жртве насиља у Пчињском округу зависи од донора, за годину дана регистровано 200 позива

Дуже од две деценије у Врању ради СОС телефон за жене, жртве насиља, као једини у Пчињском округу. Од почетка године регистровали су око 200 позива. Пријављују физичко, економско насиље, а у 90 одсто случајева жене проживљавају и психичко насиље.

Задатак сарадница на СОС телефону је да саслушају жене, упуте их на институције, пруже подршку. Пријављују економско насиље, физичко, већина и психичко.

"У 90 посто случајева ми бележимо да свака жена проживљава психичко насиље и то оно психичко насиље које је свакодневно, које је тој жени постало рутина. То су увреде, псовке, занемаривање, малтретирање без повода, контрола, изолација, прогањање", каже сарадница на СОС телефону Анђела Николић.

Насиље у име жртве пријављују и рођаци, пријатељи, комшије, а позиви су анонимни. Од почетка године регистровали су 200 позива - јавило се 60 жена, од чега је половина први пут потражила помоћ. Статистика је на приближно истом новоу у односу на претходне године.

"Подаци које имамо нас упозоравају, и нас, као цивилне организације, али и доносиоце одлука, јер податак је да су у последње три године на југу Србије убијене три жене. У 2021., 2022. и у току ове године. Значи, сваке године један живот жене је нестао у породичном насиљу", наводи Сузана Антић Ристић из Одбора за људска права.

Превенција је битна, о томе брине и СОС Кутак за девојке. Ове године уз Чајанку, припремили су и платформу, под називом "Причамо гласно".

"Имамо и игре које девојке могу да играју. То је у виду квиза и тиме, да кажем, меримо насиље. Девојке могу да препознају насиље и да знају како да реагују на њега путем игре", каже тим лидерка СОС Кутка за девојке Јефимија Илић.

Рад СОС телефона финансирају донатори, недостаје им континуитет финансирања, за додатне обуке, семинаре. Очекују да ће од наредне године локалне самоуправе на југу то омогућити, у оквиру родно одговорног буџетирања.

среда, 17. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво