Читај ми!

Промена закона потребна ради повратка стоматолога у домове здравља

Измене два закона требало би грађанима да омогуће да зубе поправљају у домовима здравља. Ресорна министарка Даница Грујичић рекла је да ће осигурањем бити покривени и превентивни прегледи, као и протетика.

Говорећи о повратку стоматолога у домове здравља у Србији, министарка здравља Даница Грујичић је изјавила да ће бесплатна стоматолошка услуга подразумевати превентивне прегледе, поправке зуба, као и протетику са новим технологијама, али не и уграђивање импланта.

Она је за Танјуг рекла да се мора променити закон о здравственој заштити, закон о осигурању и правилник о ближим условима за извођење здравствене делатности, како би се стоматолози што пре вратили у домове здравља.

"О томе ће одлучити Републичка стручна комисија за стоматологију и регенеративну медицину, која је формирана пре месец дана, тако да ћемо заиста послушати струку. Велика захвалност мојим колегама са стоматолошких факултета и велика захвалност члановима Стоматолошке коморе и Удружењу приватних стоматолога, који су подржали ту идеју", рекла је Грујичићева.

Министарка каже да је у плану да се и приватна стоматолошка пракса увуче у систем, али додаје да је неопходно прво прикупити тачне податке шта они раде како би се имао увид у болести и интервенције.

"Лекар да иде пацијенту, а не пацијент лекару"

Говорећи о додатним приоритетима на којима ће Министарство здравља радити у наредном периоду, Грујичићева је навела да се тренутно ради на увођењу 100 амбуланти по селима и квартовима, са циљем да лекар иде ка пацијенту, а не иде да пацијент долази лекару.

"Морамо развити примарну здравствену заштиту, велика молба мојим млађим колегама да се одлуче за примарну здравствену заштиту, јер морамо променити и начин специјализације лекара опште праксе. Они морају бити обучени да раде са ултразвуком, са рентгеном, морају да буду обучени за рад са машинама за биохемију, зато што се из капи крви може добити 20 анализа, као и ЕКГ-ом", нагласила је министарка и додала да уколико се лекар опште праксе добро опреми, он може завршити 85 одсто посла.

Према њеним речима, на местима где је велики број села, а мали број људи, Министарство ће ићи на увођење покретних амбуланти како би се обишли сви старији људи и како би им била пружена здравствена помоћ.

уторак, 30. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво