Читај ми!

Тачка прекида – живот пре и после несреће

Светски дан сећања на жртве саобраћајних незгода - обележава се како би се скренула пажња на број жртава, да се појача превенција и смањи број смртних исхода. Тим поводом, у Скупштини Србије организована је изложба фотографија "Тачка прекида - Живот пре и после саобраћајне незгоде", посвећена страдалима.

Деспот Мрђић из Земуна погинуо је када је са баком излазио из градског аутобуса. Возач је кренуо пре него што је затворио врата, не гледајући да ли су сви путници изашли.

"Данас је дан када се сећамо да је нечијом туђом кривицом и бахатим понашањем неко изгубио живот. Ја данас овде стојим у име мог сина Деспота, у име Николине, у име Мелисе, Маје, у Дејане и Бориса, у име Максима. Зато ја данас прозивам и позивам све све креаторе саобраћајне полиције и све карике ланца праосудног система, да се запитају добро да ли су одлуке које доносе ефикасне", наводи Верица Виторовић, представница Удружења родитеља страдале деце у саобраћају.

Ове године, погинуло је 431 лице, 65 мање него лане. Готово 3.000 учесника у саобраћају је задобило тешке телесне повреде, за три одсто мање него прошле године. Више је саобраћајних прекршаја - неприлагођена брзина предњачи.

"И даље смо као друштво склони да потцењујемо опасност и ризик учешћа у саобраћају и да своју безбедност у саобраћају сматрамо загарантованом. То се мени неће десити, врло је чест став наших грађана. Само ове године погинуло је десеторо деце, 122 детета је повређено у саобраћајним незгодама. Дакле више од 3.000 особа и њихових породица ове године је дошло до тачке прекида", наводи Славиша Лакићевић, начелник Управе саобраћајне полиције.

Бранко Стаматовић, в.д. директора Агенције за безбедност саобраћаја наводи да је у Републици Србији ове године усвојена Национална стратегија о безбедности саобраћаја.

"Усвојена је визија са нула страдалих у саобраћајним незгодама, и то је нешто што нас води и што ће нас водити наредних година. Једино координисаним радом свих институција у РС можемо доћи до заједничког циља. Наша амбиција јесте да до 2030. будемо међу десет најбезбеднијих земаља", додаје Стаматовић.

Сваке године око 1,3 милиона људи у свету изгуби живот у саобраћају. 50 милиона буде повређено. Светски дан сећања на жртве саобраћајних незгода, обележава се од 2005. са намером, између осталог, да се промени суморна статистика.

субота, 15. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије