Читај ми!

Министарство: Толеранција је права мера за квалитетан живот

Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог нагласило је данас да је вредност толеранције позитивно прихватање, поштовање и уважавање сваког облика различитости, права мера за квалитетан суживот свих грађанки и грађана не само у једном друштву него и на читавој планети.

Министарство подсећа да се Међународни дан толеранције обележава 16. новембра на позив Генералне скупштине Уједињених нација, као и да је тог дана 1995. године усвојена Декларацију о принципима толеранције у којој је истакнуто да толеранција није ни повлађивање ни равнодушност, већ је поштовање широког спектра култура, облика изражавања и хуманости и представља признање универзалних људских права и слобода других.

Како се наводи, толеранција нас учи како да хармонизујемо различитости у једном друштву, а њена основа су емпатија, моралне вредности и поштовање људског достојанства.

"У том смислу, и у Републици Србији смо посвећени изградњи друштва чији грађани треба да поштују и уважавају различитости култура, обичаја, навика, степена образовања, физичког изгледа, животног доба, имовног стања и свега оног што друге људе чини другачијима од нас", наводи се у саопштењу.

Додаје се да без толерантних појединаца нема толерантног, просперитетног друштва, а без толерантних друштава нема ни тако неопходне толеранције у свету, који је сублимација свих различитости нашег универзума.

"Људска бића, то се посебно мора освестити данас на Међународни дан толеранције, рађају се као различита и имају право и слободу да се кроз живот развијају и живе такви какви јесу, у миру и разумевању са другима", наводи Министарство.

Министарство је најавило и да ће у данима активизма, који трају до 10. децембра, када се обележава Дан људских права, подсећати на све универзалне вредности које су гарант поштовања и унапређења људских права.

"У овој години свет обележава и велики јубилеј Универзалне деклерације о људским правима - 75 година од доношења овог документа што је прилика и обавеза свих да се укаже на неопходност очувања достигнутих стандарда и континуираног заједничког деловања за даљи напредак у очувању и заштити људских права", наводи Министарство.

Истиче се да морамо, као друштво које жели да сачува сећање на своју прошлост, а да у садашњости континуирано развија културу људских права кроз међугенерацијску солидарност, мултикултуралност и унапређење људских права у свим подручјима друштвеног живота, бити свесни одговорности за будућност у погледу неговања толеранције и промовисања толерантног понашања увек и на сваком месту.

среда, 02. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи