Читај ми!

Повереница: Оболели од дијебетеса не треба да буду дискриминисани

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић рекла је, поводом Светског дана борбе против дијабетеса, да дијабетес представља растући здравствени проблем, да треба да се уради више на превенцији и да они они који живе са том болешћу не треба да буду изложени дискриминацији због свог здравственог стања.

Бранкица Јанковић у саопштењу подсећа да је институција Повереника почетком ове године упутила иницијативу Министарству здравља да утврди процедуре у предшколском установама, као и у установама основног и средњег образовања о поступању са децом и ученицима са дијабетесом и другим незаразним хроничним болестима, као и ретким болестима, у циљу подршке, добре контроле болести и спречавања настанка њених компликација.

Увођењем ових процедура утицало би се не само на унапређење њиховог положаја, већ и заштиту од стигматизације и дискриминације, саопштила је Повереница.

Институција Повереника је недавно и свим предшколским установама у Србији препоручила да измене формулар за упис како би већ приликом пријаве детета за упис родитељ могао да укаже да дете има дијабетес или другу ретку, неуротрансмитерску или хроничну незаразну болест. 

То би значило да установа већ у моменту пријаве има информације о потребама деце, врсти терапије и начину на који се терапија даје, као и времена да припреми капацитете за потребну подршку.

"Важно је што су предшколске установе препознале важност ове препоруке и што нас из дана у дан обавештавају да су по њој поступиле", истиче Јанковићева.

У Србији је дијабетес пети водећи узрок смрти

Према подацима Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут", касно откривање дијабетеса, неадекватно лечење и недостатак подршке пацијенту, може довести до озбиљних и по живот опасних компликација. 

У Србији је дијабетес пети водећи узрок смрти и пети узрок оптерећења болестима, а према проценама око 460.000 одраслих зна да има дијабетес, док код приближно 250.000 дијабетес још увек није откривен. 

У Србији, као и у свету, све више деце и адолесцената живи са типом 1 дијабетеса.

понедељак, 20. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара