Читај ми!

Протест пољопривредника широм Војводине, траже да се испуне сви захтеви

Пољопривредници из удружења "Сложни Пидиканци" из Баваништа блокирали су стари пут из тог села ка Панчеву, захтевајући од Владе Србије да буду испуњени сви захтеви ратара, међу којима су субвенције и договорена премија за млеко. Пољопривредници блокирали улазе у Рафинерију нафте у Новом Саду. Протест и код Арадца на путу Зрењанин – Нови Сад и на путу од Суботице ка граничном прелазу Келебија.

Пољопривредници у Баваништу истакли су транспаренте "Узалуд смо свет задобили ако смо земљу изгубили", "Млади фармери без будућности".

Јован Јованов из удружења "Сложни Пидиканци" изјавио је за Фонет да су захтеви из 2022. године и 2023. године делимично испуњени.

"Захтевамо испуњење свих захтева које је Влада Србије потписала у мају ове године", рекао је Јованов и додао да данашња блокада нема никакве везе са политиком, већ искључиво са угроженошћу егзистенције свих пољопривредника.

Јованов је нагласио да ће протести трајати до потпуног испуњења свих потписаних захтева.

У центру села полиција зауставља и контролише све тракторе који крену на протест.

Пољопривредници траже субвенције по хектару од 300 евра, "плави дизел" без акцизе за 100 литара по хектару, односно да дизел на свим пумпама буде без акцизе плус ПДВ од 1. јануара.

Траже и да премија за млеко буде 19 динара по литру на основу договора из маја, субвенција по крави 40.000 динара, субвенционисане кредите од један одсто који се могу користити и за рефинансирање постојећих кредита, као и системско уређење законом о робној берзи.

Пољопривредници блокирали улазе у рафинерију у Новом Саду

Пољопривредници са више десетина трактора блокирају новосадску Рафинерију нафте. Блокирано је свих шест улаза, а пољопривредници не допуштају улазак и излазак цистерни.

Протести су почели и у местима у околини Новог Сада.

Најављују да ће Рафинерију блокирати, док њихови захтеви не буду испуњени. Пољопривредници су почели протесте јер су, како кажу, незадовољни зато што споразум из маја са Владом Србије и Министарством пољопривреде није испуњен.

Пољопривредници блокирали и пут код Зрењанина

На путу Зрењанин – Нови Сад, код места Арадац, пољопривредници тракторима повремено блокирају саобраћај. Блокада траје један сат, а потом се возила у истом временском трајању пропуштају.

Пољопривредници су чланови више удружења који протестују због неиспуњених захтева у вези са побољшањем њиховог пословног статуса који је нарушен због неповољног стања на тржишту.

Kако РТС сазнаје од пољопривредника из овог дела протеста, нико није отишао на понуђене преговоре у Министарство пољопривреде.

Протестна вожња од Суботице према прелазу Келебија

Суботички пољопривредници, лаганом вожњом, око 13 часова, блокирали су на тридесет минута саобраћај кроз кружни ток на западној обилазници око града, на путу према Старом Жеднику, односно граничном прелазу Kелебија.

У протестној вожњи учествовало је око 80 трактора са подручја Суботице и из околних насеља.

Представник пољопривредника Марко Габрић рекао је да су незадовољни јер нису испуњени њихови захтеви о којима је у мају постигнут договор пољопривредних удружења и представника Владе Србије.

Наводе да није уведен "плави" дизел на пумпама за пољопривреднике, већ је понуђена рефакција што им не одговара.

Такође се жале на ниске цене својих производа, док су импути скупи, па од државе траже да регулише цене берзанских производа.

Представници суботичког удружења произвођача немају представнике на данашњим разговорима у Влади Србије. Паори кажу да ће се протестна вожња поновити још два пута, истим кружним током, у поподневним сатима, а потом се изражавање незадовољства наставља сутра пре подне.

среда, 03. јул 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару