Читај ми!

Амбасада Израела осудила графите мржње на улицама Београда

Амбасада Израела најоштрије је осудила графите мржње који су се протеклих недеља појавили на београдским улицама, оценивши да ти инциденти, ипак, нису одраз односа Србије и Израела, односно српског и јеврејског народа.

Из Амбасаде Израела саопштавају да су уверени да ће надлежне институције Републике Србије учинити све да не само пронађу и санкционишу починиоце већ и да обезбеде својим јеврејским суграђанима сигуран и спокојан свакодневни живот.

Како се наводи, на мети је била невладина организација "Хавер Србија", која годинама промовише толеранцију, људска права и инклузивно друштво, борећи се против антисемитизма и ксенофобије.

"У ноћи између 6. и 7. новембра, испред просторија организације, непознати починиоци исписали су поруке отворене мржње. Сматрамо да ови инциденти нису одраз односа Србије и Израела, српског и јеврејског народа, који су кроз историју вековима увек били једни уз друге, делећи исту судбину страдања и заједничке борбе против идеологија зла", наглашава се у саопштењу.

Израелска амбасада указује на то да и појединачни вандалистички акти могу затровати друштво и да је стога важно да се на време реагује.

"Верујемо да није реч о вандализму, већ о ширењу говора мржње и антисемитизма", напомиње се у саопштењу.

Амбасада Израела такође подсећа да се сутра обележава 85. година од "Кристалне ноћи", антисемтиског погрома без преседана, који је требало да буде знак упозорења за Јевреје Немачке и Европе, како речи и идеологије лако прерасту у чин физичког насиља.

"Надамо се да ћемо заједничким снагама овом ужасном феномену који је поново захватио Европу и свет једном за увек стати на пут", додаје се у саопштењу.

четвртак, 03. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи