Читај ми!

Агенције припремају новогодишње аранжмане – треба ли да нас брине безбедносна ситуација

Прошле године је новогодишње празнике у иностранству провело око 100.000 наших грађана. Туристичке агенције већ припремају аранжамане, а колико људи ће ове године одлучити да најлуђу ноћ проведе на неком од светских тргова знаће се за око месец дана. Једно је извесно – ко планира такво путовање, ове године има бригу више. Не размишља се само о финансијама.

Ко планира да путује за Нову годину, већ бира дестинацију, броји дане и новац. У туристичким агенцијама припремају аранжмане, али пажљиво прате ситуацију у свету.

"У случају неких ванредних околности, да агенција мора због безбедности или елементарних непогода да откаже путовање, у том случају се новац у потпуности враћа. Евентуално агенција може да наплати само неке учињене трошкове које је имала, што је наведено у програму путовања и путник је унапред обавештен о томе. Али, у највећем броју случајева враћају се стопостотни износи", наводи Владимир Влахо из туристичке агенције "Сабра".

У случају ванредних околности у току самог путовања, агенција ће у сарадњи са локалним и властима у Србији предузети све мере за безбедност путника, укључујући и повратак пре краја аранжмана.

Осигурање од, на пример, терористичких напада, путници не могу да уплате, али је препорука да се уз здравствено уплати и осиурање од отказа путовања. Временски услови могу бити лоши, авиони могу да касне, чекаће се на границама... Најчешће се за Нову годину и Божић обилазе велики европски градови и путовања трају неколико дана.

"Никако (не треба бити) на било каквим демонстрацијама или било каквим великим окупљањима у политичке сврхе. Треба избегавати и велика окупљања када је реч о концертима, утакмицама... Пре свега у великим европским градовима с обзиром да постоји некаква претња условно речено терористичким нападима. Наравно, она је повећана сада услед ових свих дешавања, али увек је то тако када путујемо у иностранство – треба бити опрезан и одговоран према себи и према другима", објашњава Александар Сеничић из организације ЈУТА.

Наша земља је потпуно безбедна за туристе из свих крајева света, кажу стручњаци. Треба бити опрезан у иностранству.

"Најважније јесте – путујте, лепо се проведите, али водите рачуна и држите се упутстава и водича и органа власти земаља у које долазите и никако не напуштајте групу, некаква самостална истраживања", саветује Божидар Спасић, стручњак за безбедност.

Прошле године новогодишње празнике је у иностранству, према проценама туристичких радника, провело око 100.000 наших грађана. Како кажу у агенцијама, како ће то изгледати ове године, знаће се за месец дана.

четвртак, 03. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи