Читај ми!

На мамографу испред РТС-а више од 2.000 прегледа, 130 жена упућено на додатну дијагностику

У оквиру кампање “Рак је излечив" током октобра, испред РТС-а био је покретни мамограф. У Таковској ће бити још два дана, а сви термини су одавно заказани. Досад је 1935 жена прегледано, а 130 је послато на додатну дијагностику, каже директорка "Батута" Верица Јовановић. Код пет жена потврђене су промене које су високосуспектне на малигни процес, рекла је Јовановићева.

Интересовање за мобилни мамограф који се у октобру налазио испред РТС-а било је велико, тако да ће се у Таковској налазити и прва два дана новембра. Продужавано је и радно време и викендом и радним данима.

Директорка Института за јавно здравље "Милан Јовановић Батут" Верица Јовановић рекла је да је од 2.10, када је почео са радом мобилни мамограф испред РТС-а, заказано 2050 прегледа.

Досад је урађено 1935 прегледа, а у току је очитавање мамографских записа, рекла је др Јовановић. Истакла је да је досад очитано 1000 налаза, као и да је 130 жена упућено на додатну дијагностику.

"Код  пет су, нажалост, утврђене промене које су високосуспектне на малигни процес", рекла је Јовановићева.

Поручила је да оваква акција даје подршку женској популацији, као и да се оваквим редовним прегледима мамографијом код жена од 50 до 69 година спречавају компликације и омогућава очување квалитета живота. Истакла је да је формула за рано откривање рака дојке скрининг једном у две године.

Мамограф се из Таковске сели у Барајево, где ће бити пет до седам дана, а затим иде у Сопот. Након Сопота, мобилни мамограф одлази из Београда у друге општине.

"Овим мобилним мамографом досад је прегледано 12.800 жена, потврђено је 35 карцинома без Београда. Ово је једна добра превентивна мера у смислу раног откривања рака", рекла је др Јовановић.

Цело гостовање др Верице Јовановић можете погледати у видеу на почетку текста.

субота, 27. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво