Читај ми!

Јурић: Први сати од нестанка детета кључни, систем "Пронађи ме" прилагођен условима у Србији

Систем за хитно обавештавање јавности "Пронађи ме" од данас је активан и у Србији. Оснивач Фондације "Тијана Јурић" и директор Центра за несталу и злостављану децу Игор Јурић каже за РТС да ће се разликовати од постојећих система у свету, те да је прилагођен условима у Србији.

У случају активирања система о нестанку малолетног лица грађани ће бити обавештени СМС поруком, прекидом телевизијских и радио емисија, кајронима на ауто-путу, аеродромским, аутобуским и железничким станицама".

Систем "Амбер Алерт" настао је у Америци. Назив је добио по деветогодишњој девојчици која је нестала и убијена у Тексасу. Систем за хитно обавештавање јавности "Пронађи ме" од данас је активан и у Србији, а разликоваће се од постојећих система који се познају у свету. Прилагођен је условима у Србији. 

Игор Јурић наводи за РТС да ће се обавештење о нестанку чешће објављивати у Србији него у земљама Западне Европе.

"Дакле, када се деси нестанак и када полиција покрене сâм систем, медији, све телевизије у Србији ће имати обавезу да у првих осам сати од покретања система сваких 30 минута објављају један постер са сликом детета и основним информацијама. Након тог периода, до истека 48 сати, наставиће се објављивање на сваких сат времена. Након 48 сати већ се зна да је информисана целокупна јавност и тада  медији више неће имати обавезу да објављују, осим ако то полиција не затражи", каже Јурић.

Навео је да ће затим мобилни оператери послати својим корисницима поруку о несталом детету, заједно са линком сајта Министарства унутрашњих послова (МУП).

"Данас ћемо у току дана сви добити ту поруку да је систем пуштен у рад. Такође, данас је на ауто-путевима у Србији на лед-екранима био текст са исписом да је систем ‘Пронађи ме’ пуштен у рад. Хоћу да кажем да смо на неки начин интензивирали ово објављивање и ширење ових информација у односу на друге земље", поручује Јурић.

Такође, ЈП "Путеви Србије", аеродром "Никола Тесла", аутобуске и железничке станице објављиваће на екранима информацију о нестанку детета.

У другој фази се укључују тржни центри, бензинске пумпе, нафтне компаније...

Указује да се у другој фази укључују и други чиниоци који треба да учествују у ширењу информација о несталом детету – тржни центри, бензинске пумпе, нафтне компаније и друштвене мреже.

Навео је да је, према његовим сазнањима, МУП већ у контакту са компанијом "Мета" како би се решио проблем одговорних особа које ће гарантовати да се објава о нестанку повуче када дете буде пронађено.

"Оно што знам да је МУП већ у преговорима са ‘Метом’, дакле са власницима Инстаграма и Фејсбука и да ће то бити у наредних годину дана. Такође у контакту смо и са Вајбером и са њима је већ успостављена комуникација. Оно што заиста очекујем да у наредних годину дана и ови други чиниоци буду прикључени самом систему и то ће онда бити заиста један изузетно јак алат и велика помоћ у потрази за несталим лицима", каже Јурић.

Критеријуми за покретање система

На питање који су критеријуми за покретање система, Јурић је нагласио да систем не може бити покренут са сваким пријављеним нестанком, већ морају бити испуњени одређени услови.

Основни критеријум јесте да је дете у животној опасности, и то је оно чиме ће се водити полицијски службеници који покрећу сам систем.

"Критеријум је, рецимо, да је дете млађе од 7 година. Самим тим ако је дете нестало у том узрасту, дете је већ у животној опасности. Други критеријум је да је дете млађе од 18 година, са неким обликом инвалидитета, обликом аутизма, лакше интелектуалне тешкоће или слично, и оно што је кључно јесте да је дете у животној опасности, да се поуздано зна. То се рецимо десило у случају наше Тијане где се поуздано знало да је она први пут нестала, да је пронађена патика на месту где се десила отмица и на крају – то је био неки траг борбе", рекао је Јурић. 

Први сати од нестанка детета кључни

Прва четири сата од нестанка детета су кључна, као и брзина и ефикасност.

"Кад су криминалне отмице у питању, што је најређе, али нажалост најопасније, тада је та статистика немилосрдна и тада је некако животни век детета негде до четири сата и тако је нажалост и наша Тијана. Она је управо живела три и по сата од момента када је била отета до момента саме смрти. Због тога је важан овај систем да у тим моментима заправо када се дете бори за живот дамо све од себе. Да свако својом информацијом, месту где се налази, буде обавештен и допринесе да се детету спаси живот", каже Јурић.

Указује да следи едукација грађана и период прилагођавања, те да ће он трајати годину, годину и по дана.

"Међутим, за две године када будемо разговарали о овоме и када се неко дете успешно пронађе, то ће бити сасвим уобичајан алат где ми знамо ако нам се деси таква ситуација, не дај боже, надамо се да се неће никада десити, онда имамо ко ће нам помоћи. Велики број грађана и медија", закључио је Јурић.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару