Читај ми!

Пробијен макадамски пут преко православног гробља у северном делу Косовске Митровице

Земљани пут направљен је преко старог српског православног гробља у северном делу Косовске Митровице, у непосредној близини цркве Светог Димитрија, пренели су РТС-у свештеници у том делу града.

Свештеници су рекли да је пут код цркве Светог Димитрија у северном делу Косовске Митровице пробијен без ичије дозволе, а да су радове механизацијом изводили радници, вероватно албанске националности, који су и данас примећени на тој локацији.

Филолог и професорка Митра Рељић, која се између осталог бави изучавањем српских православних гробаља на Косову и Метохији, потврдила је РТС-у да је багером заорано гробље, на црквеном земљишту, старо више стотина година.

Рељићева је забележила призоре прекопаних гробова из којих вире кости покопаних и насуте земље преко постојећих споменика на осталом делу гробља.

Према наводима православних свештеника, на том гробљу, површине око 30 ари, покојнике су сахрањивали до 1950. године.

Влада у Приштини донела је прошлог месеца одлуку о реконструкцији и реновирању кућа власника Албанаца у насељу Брђани у северном делу Митровице, оштећених током сукоба 1998-1999. године.

Из новог сазива руководства северног дела Митровице су саопштили да није довољна само изградња кућа, већ да је за њихове житеље потребно и прилагођавање путне инфраструктуре.

недеља, 19. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара