Читај ми!

Од среде почиње имплементација Амбер алерт система "Пронађи ме" у Србији – како ће функционисати

Амбер алерт систем "Пронађи ме", који од сутра креће са имплементацијом у Србији, разликоваће се од сличних система у свету по томе што се радило на превазилажењу проблема и мањкавости које су друге земље имале, каже директор Центра за несталу и злостављану децу Игор Јурић.

Игор Јурић истиче да се у Србији радило на прилагођавању Амбер алерт система нашим условима.

"Сматрам да ће наш систем заиста добро радити јер смо га ми подредили нашем поднебљу и ономе што видимо да јесте проблем када причамо о нестанцима наше деце. Морам рећи да је систем Пронађи ме први у региону и у већем делу земаља Европе", рекао је Јурић за Танјуг.

Државни секретар МУП-а Данило Стевандић најавио је још крајем маја да ће систем раног узбуњивања у случају нестанка деце Амбер алерт ући у употребу у Србији најкасније до почетка новембра.

У првој фази медији прекидају емитовање програма

Игор Јурић је објаснио да ће се прва фаза покретања система састојати од тога што ће медији прекинути емитовање својих програма у првих осам сати на 30 минута. 

"Прекидање ће се огледати у томе да ће морати да се објави једна форматирана фотографија несталог детета са основним информацијама и евентуално неки подаци везани за сам нестанак, у смислу где је дете последњи пут виђено, шта је имало на себи", указао је Јурић.

Навео је да ће затим мобилни оператери послати својим корисницима поруку о несталом детету, заједно са линком сајта Министарства унутрашњих послова (МУП).

Такође, ЈП "Путеви Србије", аеродром "Никола Тесла", аутобуске и железничке станице објављиваће на екранима информацију о нестанку детета.

Полиција ће водити рачуна о покретању и прекиду система

На питање који су критеријуми за покретање система, Јурић је нагласио да систем не може бити покренут са сваким пријављеним нестанком, већ морају бити испуњени одређени услови. 

"Уколико је дете млађе од седам година, систем ће се аутоматски покренути. Такође ће се покренути и ако је дете млађе од 18 година и има неки облик инвалидитета, као и у ситуацији када се поуздано зна да је дете у животној опасности", објаснио је Јурић. 

Истакао је да ће искључиво полиција водити рачуна о покретању и прекиду система.

У другој фази надоградње система тржни центри, банке, пумпе...

Јурић каже да ће друга фаза надоградње система почети одмах након прве фазе и она ће укључити друге чиниоце који треба да учествују у ширењу информација о несталом детету. 

"Ту пре свега мислим на тржне центре, на бензинске пумпе, дакле нафтне компаније, ту ће бити и банке и друга места где је велика фреквенција људи. Оно што је такође јако важно рећи јесте да ћемо у тој другој фази укључити и друштвене мреже", навео је Јурић.

Рекао је да је, према његовим сазнањима, МУП већ у контакту са компанијом "Мета" како би се решио проблем одговорних особа које ће гарантовати да се објава о нестанку повуче када дете буде пронађено. 

"Оно што је недостајало и што још недостаје у Србији по питању друштвених мрежа су одговорна лица која могу гарантовати да када се повуче објава и када је дете пронађено, да ће сви ти подаци бити повучени и да нема никакве опасности по заштиту личних података", објаснио је Јурић.

Систем назван према девојчици Амбер Хагерман

Систем Амбер алерт омогућава брзу размену информацијама о несталој деци како би се мобилисала јавност и повећале шансе за њихово проналажење. 

Назван је према девојчици Амбер Хагерман, која је отета и убијена у Арлингтону у Тексасу 1996. године, након чега је покренута кампања за успостављање система за брже реаговање за нестале и киднаповане особе. 

Након САД, идеја хитног упозорења за несталу децу постала је глобална иницијатива и користи се у земљама попут Канаде, Велике Британије, Француске, Немачке, Холандије, Италије, Аустраије, Мексика, Бразила и Аргентине.

недеља, 14. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару