Читај ми!

Прикључите се Националном размрдавању – пет савета како да редовно вежбање лакше пређе у навику

Шта ујутру прво урадите кад устанете? Неко одмах обавља личну хигијену, други јуре у кухињу по јутарњу дозу кофеина, трећи се разбуђују тако што проверавају мејлове и друштвене мреже. Сви смо на неки начин "робови" навика и зато је важно да оне буду добре. Ако редовно вежбање није једна од њих, у току је изазов који вам може помоћи да то промените.

У оквиру ЗдравоРастимо програма, 29. септембра је стартовала кампања "Сваки дан је спортски дан", која је пред децу школског узраста, али и одрасле који треба да им буду пример, поставила следећи изазов: трчите, прескачите вијачу, играјте фудбал или бадминтон, идите степеницама уместо лифтом, покрените мишиће сваког дана бар 15 минута 21 дан заредом како бисте формирали једну од најважнијих навика за добро здравље – редовну физичку активност.

Да ли је 21 дан довољан да вежбање постане рутина провериће основци у школама широм Србије, који су се први прикључили изазову. Идеја је да им се придружи што већи број грађана, јер подаци показују да је недовољна физичка активност слаба тачка свих генерација.

"Чињеница је да су истраживања показала да је за усвајање нових навика потребан 21 дан. Истина је да ту не помаже никаква магија, већ пуко понављање до тренутка када одређену активност почнемо да обављамо много лакше и без размишљања. У почетку може деловати тешко, али једном када редовно вежбање постане начин живота, знајте да сте учинили нешто што је суштински важно, не само за физичко, већ и за ментално здравље. Свакако је лакше када се добре навике стичу од малена и зато је наш програм усмерен првенствено на најмлађе", истакла Кораљка Новина Бркић, координаторка ЗдравоРастимо програма.

Било да сте љубитељ фитнеса који жели да побољша своју рутину или почетник који прави прве кораке ка здравијем начину живота, ево неколико савета који ће вам помоћи да изградите и задржите навику редовног разгибавања.

Пронађите активност у којој уживате

Истражите различите врсте физичких активности док не пронађете оне у којима заиста уживате. Било да је у питању плес, планинарење, пливање или бављење неким спортом, уживање у активности повећава вероватноћу да ћете у њој истрајати. Тим боље, уколико нађете заједничку активност у којој ће цела породица моћи да ужива.

Поставите "мале" циљеве

Планирате да дете упишете на пливање и џудо, а ви сте се зарекли да крећете у теретану пет пута недељно. Али док не пронађете прави клуб и не уплатите чланарину, немојте седети скрштених руку. Закажите заједничку вожњу бицикла, идите сваког дана по три спрата пешке уместо лифтом и не користите аутомобил и аутобус за краће релације.

Направите добар микс

Разноликост је неопходна како бисте избегли монотонију и засићење. Зато је добро укључити различите вежбе и мењати активности. На пример, ако сте уморни од теретане, размислите о одласку на планинарење или вожњу бицикла како бисте одржали интересовање и мотивацију за физичком активношћу.

Прилагодите окружење

Мале промене могу да олакшају усвајање навике. Ако сте решили да пре сваког туширања урадите 20 трбушњака или чучњева, поставите подсетник на врата туш кабине. Или, на пример, нека еластична трака за вежбање буде на видном месту близу ТВ-а да бисте уз омиљену серију радили вежбе за руке и леђа.

Пронађите друштво

Договорите се са чланом породице, пријатељем, комшијом, да једно другом пратите напредак. Заједничко путовање ка бољој форми може вам пружити мотивацију и подршку онда када вам је најпотребнија.

Видећете да уз примену ових савета и мало дисциплине размрдавање лако прелази у рутину. Хајде да се сви заједно покренемо и дамо пример свим генерацијама како могу бити активније.

А да бисте својим примером инспирисали друге, поделите на друштвеним мрежама сопствене савете и трикове уз хаштагове #nacionalnorazmrdavanje, #svakidanjesportskidan и #zdravorastimo.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи