Читај ми!

У Београду на легализацију чека 190.000 објеката, мора ли процес да траје у недоглед

У Београду на легализацију чека скоро 200.000 објеката. Након што је Уставни суд укинуо закон којим је било предвиђено да сви објекти буду легализовани до краја ове године, они који нису решили тај проблем, а предали су документацију, и даље чекају. Зинтересованост је била велика, али не и ефикасност администрације.

Последњи дан за пријављивање за прикључивање на струју и воду у Калуђерици искористило је двадесетак грађана. Многи од њих годинама чекају овакву прилику. У Београду је ову могућност искористило око 20.000 грађана.

“Укупно је на целој територији општине Гроцка пријављено, односно поднет 1.901 захтев до сада, а у Калуђерици досад имамо предатих 485 захтева“, каже Јорданка Марков из Месне заједнице Калуђерица.

Колико ће се људи и у ком року прикључити на мрежу, зависи од тога да ли постоји потребна инфрастуктура. Тамо где је нема, тек је треба изградити. Прикључивање на водовод и електро-мрежу не значи легализацију. Само у Калуђерици још није легализовано на хиљаде кућа и станова.

Грађани из Калуђерице кажу да су почели да легализују објекте када су се за то стекли услови. Неки ни за три деценије нису успели.

У Гроцкој од 2006. године има 21.000 захтева за легализацију, а решено је око 7.000. Иначе, у Београду на легализацију и даље чека око 190.000 објеката.

Уставни суд је још у новембру прошле године укинуо члан закона, усвојеног 2018., којим је било предвиђено да сви објекти морају да буду легализовани за пет година, тако да рокови за легализацију више не постоје.

"Нажалост, имамо више објеката него пре пет година, не види се крај томе. Ја апелујем и на државне органе, на све, или да убрзају или да нађу неко решење да се то једном коначно заврши, да се тржиште мало релаксира. Људи ће куповати такве некретнине, јесте то одређена роба с грешком, али, знате, ви морате да купите нешто, морате да живите негде – купићете оно што можете, не оно што морате“, наводи проценитељ Милић Ђоковић.

Први закон о легализацији усвојен је 1997.године. Потом их је усвојено још неколико, и од сваког се очекивало да обезбеди да бесправне градње више не буде. То се, нажалост, није десило тако да се од новог закона очекује да понуди боља решења.

С обзиром на то да су најављени избори и да ће до конституисања новог сазива и избора нове владе проћи месеци, легализација ће се обављати по важећим прописима, који нису дали добре резултате.

четвртак, 20. јун 2024.
33° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије