Читај ми!

Жене на селу најчешће друштвено невидљиве, како обележавају свој дан

Мање од петине жена на селу има регистровано пољопривредно газдинство на своје име. Исто толико их нема ни здравствено осигурање – са тим подацима жене на селу које раде тешке послове и чији рад углавном није вреднован дочекују свој дан 15. октобар . Заштитиник грађана упозорава да су жене у сеоским срединама у лошој материјалној ситуацији, да њихов рад није плаћен а да им је отежан приступ социјалним и здравственим услугама.

За Слађану Божиновић из Округлице код Сврљига посла има по читав дан. Устаје прва и одмах креће са радом.

"Прво идемо да намиримо стоку. После кад намиримо стоку, спремамо доручак и идемо на њиву - сено, кукуруз беремо, пластеници, зимнице стављам, паприке нижем, и то је нон стоп посао, од ујутру до увече. Нема годишњег одмора, никад није био", каже Слађана Божиновић из Округлица. 

И мајке, и домаћице и пољопривреднице. Много раде, недовољно су плаћене и углавном немају пензијско осигурање. Ни оне које имају запослење нису поштеђене свих тих послова.

"Жене на селу су доста оптерећене пољопривредом. Код нас у кући то је свекрва, она је главна и одговорна, која за себе нема уопште времена. Ми смо ту да помогнемо", каже Марија Динић из Преконога

Милинка Радојковић рекла је да у њеном домаћинству, пошто је она  носилац пољопривредног газдинства, то је веома ретко у њиховом  крају зато што женском детету ретко западне да добије имање. Милинка са супругом обрађује око 6 хектара земље.

Будући да је у власништву жена тек трећина некретнина, а пољопривредних газдинстава мање од петине, Влада субвенционише мајкама куповину станова, а подржава и друге пројекте намењене оснаживању жена на селу.

"Од субвенционисања самозапошљавања до пројектних активности удружења жења, до подстицаја локалним самоуправама да подрже жене, да подрже мајке", каже министарка за бригуо породици и демографију Дарија Кисић Тепавчевић.

Проблем препознаје и општина Сврљиг.

"Годинама уназад издавања која се тичу и склопљених брачних заједница и мањки на селу су 50 одсто већа него за жене у брачној заједници у граду," рекао је председник Општине Сврљих Мирослав Марковић.

Заштитник грађана Зоран Пашалић упозорава да су жене на селу најчешће друштвено невидљиве и у лошем материјалном положају.

"Жене на селу имају кључну улогу у опстанку и развоју руралних средина, а опет су неравноправне са мушким члановима друштва. То су наше мајке и наше баке, и ми смо у обавези да им обезбедимо достојанствен живот и створимо могућности да у потпуности остварују своја права,” рекао је Пашалић.

Указује да је важно радити на подизању свести самих жена о њиховим правима и механизмима заштите, осамостаљивању и економском јачању.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи