Читај ми!

Српски научници давањем крви у Паризу враћају дуг хуманости

Чланови Српског нуклеарног друштва су акцијом добровољног давања крви у Паризу обележили годишњицу помоћи коју је француски Институт "Kири" пружио српским научницима, лечећи их после нуклеарног акцидента у Винчи 1958. године.

Пре тачно 65 година, у октобру 1958. године, у Институту за нуклеарну науку у Винчи дошло је до акцидента у којем је озрачено шесторо младих научника. Kако лечење од радијације у тадашњој Југославији није било могуће, научници су пребачени на Институт "Kири" у Паризу, који је имао репутацију најбољег института за лечење радијационе болести у свету.

"Акцијом давања крви у Паризу желели смо да подсетимо на догађаје из 1958. и на овај начин вратимо дуг хуманости француским лекарима и обичним грађанима који су тада помогли српским научницима", рекао је Лука Станчев из Српског нуклеарног друштва.

Француски лекари су по први пут у историји медицине спровели пресађивање коштане сржи, што је довело до успешног излечења пет од шест озрачених научника. Донатори сржи су били обични грађани, који су ризиковали живот учешћем у до тада непознатој процедури.

У акцији давања крви у француском Институту за донације крви учествовали су научници из Српског нуклеарног друштва и млади људи из српске дијаспоре у Француској.

Лука Станчев истиче да је циљ акције био да се обележи значајан догађај у историји односа Србије и Француске из угла хуманости, а не само нуклеарне науке.

"То је био ванредан искорак у медицини јер је по први пут спроведена трансплантација неког органа. Али нама је битна и хуманост обичних Француза који су ризиковали да би помогли младим научницима тадашње Југославије".

У оквиру обележавања 65. годишњице ових догађаја у Паризу током викенда биће одржано књижевно вече о роману Случај Винча Горана Милашиновића и пројекција филма Чувари формуле Драгана Бјелогрлића, снимљеног на основу Милашиновићеве књиге.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара