Читај ми!

У Србији се једе три пута више хлеба него у земљама Европске уније

Светски дан хране планета дочекује са више од 800 милиона људи који гладују. Србија је, по квалитету и доступности хране, на средини светске листе.

Храна која се купује на пијацима и маркетима у Србији релативно је доброг квалитета и њу контролишу три инспекције ресорног министарства. У Србији се у односу на земље Европске уније једе три пута више хлеба, али мање меса. Србија има добре оцене кад је реч о безбедности хране и доступности становништу. 

"Ми одговорно тврдимо да је храна коју грађани једу безбедна, а приликом увоза из иностраних земаља одмах по преласку границе ради се контрола и узорковање, самим тим та храна је безбедна", каже Ведрана Илић, помоћница министарке за пољопривреду.

Регионална привредна комора кроз своје програме подржава, пре свега, развој органске производње.

"Већа је одрживост такве производње, већа цена, могућност извоза, поготово у Западну Европу која јесте наше највеће тржиште, а она је, као што знамо, врло захтевна", каже Александар Милићевић, директор Регионалне привредне коморе Ниш.

Тако се у млекарској школи у Пироту ученици обучавају за органску производњу хране.

"И даље је то тај традиционални начин, имамо са заштићеним географским пореклом пиротски крављи качкаваљ и он се производи од органског млека, органске сировине", каже Марија Антанасијевић, из Млекарске школе у Пироту.

Уједињене нације кроз програм ФАО у Србији помажу трансформацију система хране. Циљ је већа производња, али и веће очување природе.

"Да произведемо довољно да та храна буде свима доступна, да буде здрава, да има довољно нутријената који свима требају, а да опет оставимо планету за генерације које долазе", каже Александар Ментов, национални координатор УН ФАО програма.

Храна чини више од 35 одсто потрошачке корпе, у пољопривреди ради сваки седми запослени, а петина извоза оствари се у овој области.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара