Потписан протокол о побољшању материјалног положаја и услова рада запослених у просвети

Председница Владе Ана Брнабић, министарка просвете Славица Ђукић Дејановић и репрезентативни синдикати Синдикат радника у просвети Србије, ГСПРС Независност, Унија синдиката просветних радника Србије и Синдикат образовања Србије потписали су Протокол ради решавања материјалног положаја и услова рада запослених у просвети, саопштено је из Владе.

Протокол је, како наводе из Владе, резултат досадашњег дијалога и има за циљ потврду наставка сарадње на остварењу заједничког циља, а то је да се почетна плата наставника, односно запосленог са седмим степеном стручне спреме изједначи са просечном платом у Републици Србији до 1. јануара 2025. године.

"У протоколу су наведени, између осталог, досадашњи напори Владе Републике Србије да је плата запосленима у просвети у јануару ове године повећана за 12,5 одсто, у септембру за 5,5 одсто као и да је предлогом буџета планирано повећање плата запосленима у просвети у износу од 10 одсто од јануара 2024. године", наводи се у саопштењу.

Додаје се да кумулативна увећања износе 31 одсто за период јануар 2023 – јануар 2024. године.

"Поред планираног повећања плате запосленима у просвети од јануара 2024. године од 10 одсто, Влада Републике Србије ће извршити измену Уредбе о коефицијентима за обрачун и исплату плата запослених у јавним службама и повећати увећање коефицијента наставнику - одељењском старешини са 4 одсто на 7 одсто", навели су из Владе..

Додаје се да се у протоколу наводи се и да je у периоду од јануара 2020. до септембра 2023. године у стални радни однос преведено 18.000 запослених који су радили у статусу на одређено, као и да је од септембра ове године повећан број запослених у школама на пословима стручних сарадника, секретара, шефова рачуноводства и других послова.

понедељак, 20. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара