Свечани пријем у Амбасади Индонезије поводом 78. годишњице независности

Весели дипломатски пријем поводом 78. годишњице независности Републике Индонезије и народних оружаних снага Индонезије у Београду одраз је топлине индонезијско-српских односа, саопштено је из Амбасаде Индонезије у Београду.

У настојању да одржи замах све ближих односа између две земље, поводом обележавања 78. годишњице независности Републике Индонезије и народних оружаних снага Индонезије, Амбасада Индонезије у Београду је 5. октобра 2023. године одржала дипломатски пријем.

Тим поводом, из Амбасаде је саопштено да се све важнија стратешка улога Индонезије за Србију огледа у присуству стратешких партнера на пријему.

Међу званицама су били високи званичници, укључујући првог потпредседника Владе и министра спољних послова Ивицу Дачића и министра задуженог за равномерни регионални развој Едина Ђерлека, шефове представника и дипломатских кругова, као и међународне организације.

Званица је било и из пословних кругова, а пријему су присуствовали и други партнери и пријатељи Индонезије у Србији.

Амбасадор Индонезије у Србији Мохамад Чандра Видја Јуда осврнуо се на пут индонежанске дипломатије у Србији у настојању да унапреди билатералне односе две земље.

"Сарадња Индонезије и Србије се не огледа само у повећању трговинске размене, већ укључује и јачање политичких односа, културне размене и образовне сарадње”, нагласио је амбасадор.

Годину 2023. обележили су појачани односи у различитим секторима, укључујући повећање трговине од 227 одсто у првој половини 2023. у односу на претходну годину.

Сарадња две земље резултирала је и сврставањем збирке "Први самит Покрета несврстаних у Београду” у Унесков регистар "Сећање света”.

Осим тога, приступање Србије Уговору о пријатељству и сарадњи у Југоисточној Азији (ТАЦ) одражава признање Србије принципа и вредности АСЕАН-а подстицаних током председавања Индонезије АСЕАН-ом 2023. године.

Блиски друштвени и културни односи Индонезије и Србије јасно се одражавају и у културној сфери на дипломатском пријему на коме су биле укључене различите групе.

Групе Срба које промовишу индонежански језик, индонежанску културу и уметност су хорска група, плесни студио и група музичара гамелана.

"Партнерство и сарадња у различитим секторима све више стварају могућности за међуљудске контакте“, рекао је амбасадор Чандра.

Међуљудски контакт који се стално негује кроз омогућавање различитих стипендија влада обе земље додатно повећава међусобно разумевање као основни алат за побољшање индонежанске и српске дипломатија у даљој фази, навела је Амбасада у саопштењу.

понедељак, 20. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара