Студентске стипендије – и до десет хиљада евра за најбоље

Почела је нова академска година, а са њом и конкурси за стипендије, као и прилике за усавршавање студената. Фонд за младе таленте Србије расписао је конкурс за стипендирање најбољих студената мастер и докторских студија на водећим светским универзитетима. За најбоље у области медицине стипендије и до десет хиљада евра.

Немања Ђикановић из Фонда за младе таленте каже за РТС да се за актуелни конкурс студенти могу пријавити преко портала е-Управа односно апликације е-Таленти.

"Да би се пријавили требало би да имају апликацију Консент ИД чије параметре могу да добију у било којој експозитури Поште, као и они студенти који се налазе у иностранству у дипломатско-конзуларним представништвима. Оно што је ново је да не морају то бити само студенти који су завршили основне студије у Србији, него и они који су то урадили у иностранству, али је неопходна нострификације у Републици Србији", указује Ђикановић.

Петсто најбољих студената ће ове године бити награђено, а како каже, основни критеријум за доделу стипендија ће бити да су уписали факултете, односно универзитете, који се налазе међу првих петсто на Шангајској листи. Овогодишњи конкурс има и извесних новина.

"То је стипендија за студенте медицине 'Медицина за генерације' компаније Новo Нордиск. Они су се определили да стипендирају пет најбољих студената медицине, односно медицинских наука, и то у висини од 10.000 евра бруто. То је и сигнал да постоје компаније које су друштвеноодговорне компаније. Са друге стране, Фонд показује једну другу фазу, а то је да ми желимо да привучемо приватно власништво и приватни капитал како бисмо могли да проширимо стипендије ка што већем броју студената", додаје Ђикановић.

Износ стипендије, каже, зависи од броја пријављених кандидата, али, како додаје, свакако неће бити мањи у односу на прошлу годину.

"Прошле године је било 780.000 динара, а од ове године очекујемо да ће то бити и нешто више. Што се обавеза тиче студент треба да се врати у државу и да буду запослени у временском периоду колико су добијали стипендију или да са друге стране оснују предузећа у оквиру научно-техолошких паркова", напомиње каријерни саветник у Фонду за младе таленте.

Заинтересовани студенти за ову стипендију Министарства науке могу конкурисати до 1. новембра. За месец дана ће бити отворен конкурс и за "Доситеју" – стипендију која је намењена студентима у Србији. У току је пријава и за три стипендије и један кредит који додељује Министарство просвете, а рок за конкурс је последњи дан октобра.

уторак, 22. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи