Гојковић: Мисија "Халијард" у Бољанићу доказ јединствене слободарске тежње српског народа

Потпредседница Владе и министарка културе Маја Гојковић истакла је на обележавању 79. годишњице мисије "Халијард“ у Бољанићу код Добоја, под називом "Спасавање савезничких пилота 1944. године”, да је та акција доказ јединствене слободарске тежње српског народа где год он живео. Нагласила је да су од заробљавања и сигурне смрти, српски народ и југословенска војска у отаџбини само на Озрену, са импровизованог аеродрома спасли око шездесет америчких пилота.

Маја Гојковић, која је обележавању годишњице мисије "Халијард" код Добоја, присуствовала као лични изасланик председника Србије Александра Вучића, поручила је да је важно да успомену на тај херојски чин чувамо од заборава и обележавамо како и доликује великим делима, саопштило је Министарство културе.

Према њеним речима, Србија и Република Српска стоје заједно и сећају се обичног народа који је пружио помоћ савезницима са којима је заједно водио борбу против сила фашизма, која је и данас понос нашег имена и рода.

Гојковићева је истакла да је важно да након Прањана и у овом храбром крају, на овом историјском месту, заједно обележавамо несвакидашњи подвиг и славимо солидарност и пожртвовање које је српски народ показао у борби за слободу.

Подсетила је да је Александар Вучић иницирао изградњу Меморијалног комплекса на Галовића пољу у Прањанима и да је први председник Србије који је посетио то место које, као и Бољанић, чува успомену на ту славну акцију српског народа.

Нагласила је да је велика ствар што данас можемо слободно да кажемо да је српски народ Озрена и Добоја, Прањана и других места у Србији и Републици Српској, учешћем у овој операцији стајао на бољој и праведнијој страни човечанства.

Додала је да је Србија у оба светска рата била земља победница и део савеза који се борио за мир и бољи свет, истакавши да је, као и тада, наша земља и данас, у овим тешким и изазовним временима, чврсто опредељена за изградњу мира и мостова пријатељства.

"Данас, када се са поносом сећамо наших славних предака и њихове храбрости, солидарности и племенитости, важно је да се нагласи да су у тој највећој акцији спасавања савезничких снага иза непријатељских линија у Другом светском рату, од заробљавања, па и сигурне смрти, српски народ и југословенска војска у отаџбини само на Озрену, са импровизованог аеродрома спасили око шездесет америчких пилота. Зато је важно да станемо на пут свим покушајима да се ова операција маргинализује и њени резултати умање", истакла је министарка.

Обележавању 79 година од мисије "Халијард“ у Бољанићу код Добоја у организацији Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске присуствовали су и председник Републике Српске Милорад Додик, председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, министри у Влади Републике Српске, представници Фондације мисија Халијард, града Добоја и преживели сведок "Операције Халијард" Васкрсије Јанковић.

субота, 01. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије