Игор Јурић: Систем узбуњивања јавности "Пронађи ме" намењен је деци у животној опасности

Систем узбуњивања јавности када дете нестане "Пронађи ме" намењен је малишанима које се налазе у животној опасности, изјавио је за РТС Игор Јурић, оснивач Фондације "Тијана Јурић" и директор Центра за несталу и злостављану децу. Истиче да ће функционисати синхронизовано, те да ће електронски медији, када их МУП обавести, морати истог момента да прекину програм да би објавили информацију о случају.

За мање од месец дана, 1. новембра када у Србији нестане неко дете, то више неће бити проблем само те породице и полиције, него ћемо сви моћи да помогнемо. У свету познат као "Амбер алерт", систем узбуњивања јавности код нас је добио име "Пронађи ме".

Игор Јурић, гостујући у Београдској хроници, објаснио је да ће систем узбуњивања функционисати синхронизовано, те да ће МУП давати инструкције када треба да се објављују информације о детету, истичући да ће бити потребно да се испуне критеријуми како би се покренуо.

"Ако знамо да се на годишњем нивоу пријави нестанак до 1.500 малолетника, било би бесмислено да се за сваким систем покреће, јер се највећи број њих пронађе. У 2022. години пријављен је нестанак 1.523 малишана, а 1.518 је пронађено. За петоро деце нисмо имали вести на крају те године", каже Јурић.

Који су критеријуми покретања система

Према његовим речима, систем "Пронађи ме" је намењен деци која су у животној опасности.

"Ако се пријави нестанак детета које је млађе од седам година, систем ће се аутоматски покренути. Ако је дете млађе од 18 година, а у том моменту му је потребан лек за опстанак, има неки облик инвалидитета, аутизам, покренуће се систем. То су само неки од критеријума. То је прва фаза", објашњава Јурић.

Додаје да се у другој фази укључују сви остали чиниоци – тржни центри, бензинске пумпе, маркетиншке и рекламне агенције које поседује електронске билборде...

Прекидање ТВ програма

Говорећи о томе како ће у пракси изгледати систем, Јурић каже да ће медији добити обавештење од МУП-а да у истом тренутку прекину програм да би пренели информацију о несталом детету са фотографијом, коју ће касније имати обавезу да униште.

"Сви електронски медији – национални и локални ће морати да преносе информацију на сваких 30 минута у првих осам сати, после 48 сати на сваких сат времена, након чега медији немају обавезу да је преносе. Биће укључени и мобилни оператери, железничке и аутобуске станице и аеродром ‘Никола Тесла’...", наводи Јурић.

Игор Јурић је, на крају, рекао да му је ћерка Тијана била мотив за упорност и истрајност у борби за успостављање система "Пронађи ме".

недеља, 28. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво