Читај ми!

Ко може за волан – нижа старосна граница, виши ниво обуке за професионалне возаче

Србија годинама кубури са недостатком професионалних возача, тај мањак, према садашњим проценама, износи око 20.000 возача. Горан Алексић из Удружења друмског саобраћаја "Србијатранспорт" и Бранко Лукић из Центра за моторна возила АМСС кажу да су нашем друштву потребни добро обучени возачи. Неопходно је да држава обезбеди субвенционисане обуке за професионалне возаче, каже Алексић. Ако неко са 18 година може да ради у медицини, може и за воланом, напомиње Лукић.

Много више недостају возачи аутобуса него возачи камиона. Као одговор – послодавци су спустили критеријуме запошљавања, многи нуде веће плате, а недавно су и ступиле на снагу измене закона које су снизиле старосну границу за добијање дозволе за ове категорије.

Неке процене су да је потребно неких можда пет година да се сагледају први ефекти снижавања старосне границе. Али то значи да ће сада дозволу за камион моћи да добију са 18 година, за аутобус са 21.

Горан Алексић из Удружења друмског саобраћаја "Србијатранспорт" рекао је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, да су измене закона које је Србија усвојила и које су ступиле на снагу 15. септембра у потпуности усклађене са директивама Европске уније. Свуда у Европи имамо проблем недостатка професионалних возача. 

"Да је оно што Европска унија баштини на основу стручних анализа и потреба привреде – квалитетна и добра обука и едукација младих људи. И у том смислу мислимо да су ово изузетно добри потези. С друге стране, када је Србија у питању, ту није дошло до великих промена“, рекао је Алексић.

Неопходно образовање

Како наводи, и до сада, за возача камиона могла је да полаже особа која је завршила средњу саобраћајну школу, средњу стручну школу, што само указује на потребу образовања.

Агенција за безбедност саобраћаја још од 2019. године ради на томе и сада је увела једну изузетно квалитетну обуку за стручну професионалну компетенцију која није као што је била раније – само седам сати у ауто-школи и 15 сати вожње, него је 140 часова, то је обука за професионалне возаче, што је привреди изузетно важно.

Спуштање старосне границе

Одговарајући на питање о спуштању старосне границе за возаче, Алексић каже да када су млади људи у питању, они се до одређеног периода развијају, стасавају и имају одређени период када су способни да квалитетно прихватају знања, усвајају вештине и граде своје ставове.

У том смислу, млад човек се много боље и квалитетније прилагођава, учи и развија, прихвата знања када има 18 година, напомиње Алексић и додаје да је у целој Европи и у Србији схваћено да су обука и едукација јако важне. Сада имамо много квалитетнију обуку.

Поставио је питање да ли ће неко када научи да плива са 40 година бити добар пливач. Значи, ако касније почињете да учите нешто и улазите у одређену професију, мање су шансе да будете врхунски стручњак у тој области, објашњава Алексић.

Лиценца за обављање посла

"Код нас у неких десет центара у Србији почињу периодичне обуке за професионалне возаче који већ имају лиценце. Све своје снаге и наде полажемо у процес обуке, да квалитет обуке буде на нивоу. Ако неко са 18 година може да ради у медицини, мислимо да може да ради и за воланом“, напомиње Бранко Лукић из Центра за моторна возила АМСС.

Одговорнији је посао медицинског радника него возача. Ово је добар потез и ово је у складу са директивом ЕУ и ми очекујемо да се повећа број возача, каже Лукић.

Напомиње да ће бити узрочно-последична веза између послодаваца и атрактивности професије. Као Ауто-мото савез, ми своје снаге полажемо на људе који долазе из ауто-школе, који су обучени за управљање возилом Ц или Д категорије, додатно обучимо да одраде квалитетно посао професионалног возача, додаје Лукић.

Додатна обука

Према Лукићевим речима, то значи да може "да узме пилеће вакцине и да их извезе за Загреб и да возач испрати сву папирологију од царине, шпедиције, фитосанитарних папира, ветерине, шта год све треба".

Такође, неопходно ће бити да зна да увеже терет, да зна да се безбедно врати кући.

Одговарајући на питање да ли се сада бележи повећање интересовања, Лукић каже да од када је овај закон на снази, директива ЕУ из 2003. године, у последњем кварталу се бележи "огромно повећање".

Када кажемо да недостаје 20.000 возача, то делује као нешто што се не може тако лако надоместити.

"Значи да буде у последњем кварталу повећање од 500 одсто у односу на први квартал, односи се на периодичне обуке. У припреми доношења овог новог закона су људи схватили да ће се спустити старосна граница и почели су да долазе на основне обуке", каже он.

Основна обука

Лукић каже да се основна обука састоји у томе да возач дође са дозволом за Ц категорију, а онда у Центру за моторна возила добије сертификат – "код 95".

"Тренутно имамо у три центра основне обуке. Дакле, људи који су спремни, да ли су платили из свог џепа, да ли иду у такси, да ли су стипендисти од неке фирме, али ће они ускоро постати професионални возачи", напомиње Лукић.

Недостају подзаконски акти

Алексић каже да постоји интензивна сарадња са Министарством унутрашњих послова, Министарством грађевинарства, са саобраћајном инфраструктуром и са Агенцијом за безбедност саобраћаја.

Послодавци раде на томе и желе да унапреде систем или процес обуке. "Зато што недостају подзаконски акти који треба што пре да се донесу, јер врло брзо, када се буду донели подзаконски акти, особа која има Б категорију, моћи ће одмах да полаже за аутобус, сада возити аутобус у граду који је аутоматски изузетно је лако", каже Алексић.

Када је процес обуке овакав какав јесте сада, он је изузетно скуп за младог човека, наводи Алексић и додаје да то подразумева да су изузетно скупе обуке у ауто-школама, "неумерено скупе" обуке у ауто-школама, ту су разне таксе које се полажу и пратећи испити, обука у ЦПЦ центру и када се то све сабере – изађе на преко 300.000 динара. "То су јако велика средства", подвлачи Алексић.

Субвенционисане обуке

Алексић је рекао да су нашем друштву потребни добро обучени возачи и потребан је значајнији број људи који ће тиме да се бави.

"А да не заборавимо да је у Србији демографска слика далеко лошија. И у том смислу, неопходно је да држава обезбеди субвенционисање обуке за професионалне возаче. И ми смо предлагали да то буде за особе млађе од 30 година. Јер имате незапослене људе у централној Србији, на југу Србије, који немају та средства, врло би радо то узели и обезбедили своју будућност“, закључио је Алексић.

субота, 20. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару