Читај ми!

Обавеза медија да прекину програм у случају нестанка детета, када се алармира јавност

Регулаторно тело за електонске медије донело је Правилник о хитном обавештавању јавности о нестанку малолетног лица. Од 20. септембра медији имају обавезу да у случају нестанка малолетника хитно прекину програм и објаве фотографију, име и презиме несталог и контакт на који грађани могу да се јаве уколико уоче дете за којим се трага.

Олгица Чекић из Центра за несталу и злостављану децу каже да су близу циљу, а то је увођење "Амбер алерт" система.

"Наша организација још од 2015. године активно заговара увођење таквог система као једног помоћног средства за проналажење деце у посебним случајевима несталости. Тако да можемо рећи да је Правилник фактички један од корака ближе, један од завршних корака у имплементацији система који би требало да званично заживи од 1. новембра ове године", каже Олгица Чекић.

Тај систем ће се код нас звати 'Пронађи ме'. На имплементацији система радила је Радна група при Министарству унутрашњих послова, чији су део као невладина организација.

Колико често се понавља информација

Према правилнику, обавеза медија траје 48 часова. Информација се понавља на пола сата током првих 8 сати, а после тог времена на сваки сат.

Олгица Чекић додаје да обавеза медија наступа одмах по пријему обавештења које шаље Министарство информисања и телекомуникација.

"Обавештење ће ићи у виду једног постера са фотографијом и неопходним подацима за идентификацију детета, као и контактом на који грађани могу да се јаве у случају да имају неке информације. Медији ће имати обавезу да одмах по пријему обавештења прекину програм и да обавештење у неизмењеном облику пласирају у јавност", каже Олгица Чекић.

Када се покреће систем

Наглашава да ће систем бити покренут само у одређеним случајевима.

"Искључиво у случајевима када се процени да је дете у животној опасности. Процену о томе даје орган који врши потрагу, односно полиција, у сарадњи са другим органима. Случајеви се деле на две категорије. Једна су нестанци малолетног лица који укључују извршење неког кривичног дела као што је отмица, а други се односе на ситуацију да је процењено да је дете у непосредној животној опасности, да је млађе од 7 година и не може само о себи да се брине или му је потребна редовна терапија", каже Олгица Чекић.

Процена да се дете не доведе у већу опасност

На питање може ли интензивна потрага да узрокује контраефекат и додатно угрози живот детета, Чекић одговара да ће покретању система претходити процена да он неће довести дете у још већу опасност.

“То ће радити полиција која ће вршити потрагу по својим устаљеним процедурама, а систем ‘Амбер алерт‘, односно код нас ‘Пронађи ме‘, треба само да послужи као додатно средство у потрази и да алармира јавност да је у питању нестанак детета који угрожава његов живот и да јавност покуша да помогне тој потрази уколико има информацију о томе где се дете налази", каже Олгица Чекић.

За медије који крше обавезу прописану Правилником предвиђене су санкције у складу са Законом о електронским медијима. Санкционисаће их Регулаторно тело за електронске медије.

четвртак, 09. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара