Читај ми!

Црвени крст организовао такмичење у спасавању на води

После четири деценије паузе Црвени крст је поново у Србији организовао такмичење у спасавању на води. На београдској Ади Циганлији надметало се 130 учесника у 27 спасилачких екипа из целе земље.

Упркос киши и ветру спасиоцима из Сремске Митровице било је довољно 57 секунди да чамцем стигну до дављеника и спасе га. Они су победници једне од шест дициплина у којима су се спасиоци надметали.

"Ово је специфичан спорт и такмичење. Из потребе да се спасавају људски животи је проистекло такмичење. Све оне вештине који наши спасиоци примењују у свом свакодневном раду, а немојте заборавити да они обезбеђују све догађаје који су на води", каже др Сања Мазић из Црвеног крста Србије.

У летњој сезони Црвени крст ангажује око 100 спасилаца.

"Имамо 21 организацију са преко 2.000 чланова који се баве послом спасилаштва и мислим да смо за ових 10 година заиста успели да уредимо ову област да се поставе јединствени критеријуми обуке, линценцирање и да се повећа број спасилаца", каже проф. др Драган Радовановић, председник Црвеног крста Србије.

Према проценама, у свету се сваког дана утопи 650 особа, 26 сваког сата.

"Код нас је мањи број у односу на просек. Годишње се утопи око 89 људи. То је велики број, али већина се утопи на неуређеним купалиштима. Зато је важана превенција", каже Радовановић.

За спасиоце у Србији са завршетком купалишне сезоне наступа нешто мирнији период, али припреме за наредну сезону већ су почеле.

недеља, 10. децембар 2023.
4° C

Коментари

Soraja
Шарлен од Монака – услови да се избегне развод
2ЈТ (за оне који нису са ДорЋола је ДВАЈТ
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Rocester Ny
Добротвор из Канаде
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Leskovac
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу