Читај ми!

Организација "Мајка девет Југовића" 22 године храни и снабдева сиромашне и немоћне на KиМ

Хуманитарна организација "Мајка девет Југовића" при Епархији рашко-призренској обележила је 22 године постојања и активности у пружању помоћи у храни и другим потребама социјално угроженом становништву на Kосову и Метохији.

Литургијом у средњовековној цркви манастира Грачаница, коју је служио епископ рашко-призренски Теодосије са епископом новобрдским Иларионом, свештенством и монаштвом, хуманитарна организација је обележила и своју славу, рођење Пресвете Богородице.

Епископ рашко-призренски Теодосије подсетио је да више од 22 године добротворна организација "Мајка девет Југовића" при Епархији рашко-призренској храни оне којима је потребна помоћ, храни гладне и прилозима и добротом из целог света, несебичном помоћи државе Републике Србије, али и других добротворних организација, хлеб се умножава у народним кухињама и до сада се није десило да нема средстава, да нема хране, хлеба, који пружају онима који то од њих очекују.

"Није нимало случајно што је организација 'Мајка девет Југовића' за славу узела мајку Пресвете Богородице, Малу Госпојину. Пресвета Богородица је милостива и она храни сирочад, све оне који су мали и незнани, а често и одбачени од овог света. У данашњем светом јеванђељу чули смо да онај који једног од ових малих напоји чашом воде, да ће примити плату, не само овде на земљи у пролазном животу него и у вечности, у царству небеском", рекао је епископ Теодосије.

Епископ новобрдски Иларион рекао је да је Пресвета Богородица мајка над мајкама, а поред ње, прослављамо и остале мајке, славимо мајчинство, прослављамо достојанство женске природе.

"Годинама 'Мајка девет Југовића' храни толико људи и ништа приличније него да црква храни. Одвајкада је било да се црква стара да се сиромашни нахране, не само телесном храном, него да им се да нада на вечно спасање, да знају да о њима неко брине, да има неко ко ће да се око њих потруди, а то људима значи више од ручка који ће да добију. Велики је благослов на рукама које праве тај ручак, које га деле, велики је благослов око Епархије која се око тога труди", каже, између осталог, епископ Иларион.

Резањем славског колача епископ Теодосије је честитао славу Светлани Стевић, која руководи овом хуманитарном организацијом од њеног оснивања.

"Двадесет и две године постојања организације 'Мајка девет Југовића', двадесет две године како славимо Малу Госпојину, прелепо је бити са нашим гостима, који су дошли са територије целе Србије и Kосова и Метохије, драго нам је да су данас са нама овде и како је рекао владика Теодосије захваљујући благослову господњем, народне кухиње раде пуне 22 године", каже Светлана Стевић.

Светлана додаје и да је данас много теже радити, има великог броја корисника, али је тешко и одупрети се искушењима.

Истиче да је живот на Kосову и Метохији борба и да се они, у организацији, свакодневно боре да обезбеде храну за све њихове кориснике.

Организација "Мајка девет Југовића" преко својих шест народних кухиња храни преко 2.000 социјално угрожених особа на Kосову и Метохији.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару