Читај ми!

Други круг наградне игре "Узми рачун и победи" почиње 14. октобра

Други круг наградне игре "Узми рачун и победи 2023" почиње 14. октобра и током пет извлачења грађанима ће бити подељено 10 станова, најавио је министар финансија Србије Синиша Мали.

Синиша Мали је навео да се у бази заједно са пристиглим рачунима налази укупно 217 милиона рачуна које су слали грађани.

Указао је и да више од милион грађана има инсталирану апликацију преко које шаљу рачуне за ову наградну игру.

"Просечно се дневно шаље 804.000 рачуна, чији је просечан износ 1.046 динара", рекао је Мали и додао да је укупан промет са свих рачуна који су до сада послати 226 милијарди динара, а укупан порез на рачунима коју су до сада прикупљени преко ове игре је 32 милијарде динара.

Додао је и да ће последње извлачење бити 11. новембра, када ће бити додељена два стана.

Шест станова у Земунским капијама, четири у Блоку 63

У овом кругу наградне игре "Узми рачун и победи", како је рекао министар, додељује се шест станова у насељу Земунске капије, а четири стана су у Блоку 63 на Новом Београду.

"Ово показује да обећања која дајемо, ми испуњавамо, али показујемо и колико је важно да се заједно боримо против сиве економије. Показујемо и колико је важно да се кроз систем е-фактура и е-фискализације, који смо веома успешно имплементирали, изборимо за боље и уређеније јавне финансије наше земље, јер што су јавне финансије уређеније и што нам је буџет јачи и већи, имамо и више новца за повећање пензија, плата, једнократне помоћи, али и изградњу ауто-путева, болница и школа", поручио је Мали.

Подсетио је и да су већ ове седмице повећане плате од 5,5 одсто у јавном сектору просветарима, медицинским сестрама, неговатељицама у установама социјалне заштите, а од 1. октобра ће и пензије бити веће за 5,5 одсто.

"Kрајем новембра идемо и са једнократном помоћи од 20.000 динара нашим пензионерима. А од 25. септембра крећемо и са исплатом једнократне помоћи од 10.000 динара за преко 1,1 милион деце", рекао је Мали.

Министар је нагласио да све то зависи од наше борбе против сиве економије, додајући да је управо наградна игра "Узми рачун и победи" допринела да се подигне свест грађана колико је важно да узимају фискални рачун и да се на тај начин боре за уређенију Србију.

"Успели смо да подигнемо свест грађана преко ове наградне игре. Драго ми је што се број рачуна мери у стотинама хиљада на дневном нивоу. Много тога ипак још треба да урадимо, али смо се ипак показали као друштво је одговорно", нагласио је Мали и додао да ће се након завршетка овог другог круга сумирати резултати и донети одлука за наредну годину.

Дулић: Унапређена апликација, око 85 одсто рачуна скенирано

Помоћник директора Сектора за информационе и комуникационе технологије Пореске управе Саша Дулић рекао је да су многи сумњали да једна наградна игра може да се организује преко мобилне апликације и да ће због тога старија популација бити незаинтересована, али десило се супротно.

"Ово је прва мобилна апликација у Србији у било којој области, која је у само десет дана од дана лансирања имала већ милион преузимања на све три платформе", навео је Дулић.

Нагласио је да од завршетка првог круга ове наградне игре, па све до данас, без било какве медијске кампање људи су наставили да шаљу рачуне.

"Унапредили смо апликацију за скенирање и сада око 85 одсто рачуна су пријављени тако, док је на крају првог круга однос скенираних и ручно унетих рачуна био 50 према 50 одсто", објаснио је Дулић.

Члан Управног одбора НАЛЕД-а Светослав Атанасов поручио је да та алијанса ову наградну игру види као средство за подизање свести и едукацију грађана зашто је важно плаћати порез и радити на сузбијању сиве економије.

"Свет се годинама налази у озбиљној кризи која се прелива и на Србију. Та криза може довести до прерасподеле привреде и њеног преласка у сиву зону, зато је важно борити се против тога. Kључ су транспарентна и безготовинска плаћања где је у Србији направљен велики помак", закључио је Атанасов.

субота, 29. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару