Читај ми!

Акција "Нахрани гладног" Верског добротворног старатељства – како помоћи најугроженијима

Верско добротворно старатељство у окриљу СПЦ делује више од пола века. Бројни волонтери несебично помажу сиромашнима, болеснима, усамљенима, али и онима којима је потребан правни савет и подршка. Недавно је представљена и врста помоћи под називом "Нахрани гладног".

"Што год ткаш везуј концем за небо", речи су владике Николаја којима се руководи око 300 волонтера Верског добротворног старатељства који помажу угроженима и болеснима.

Епископ топлички Петар каже за РТС да већ скоро пола века у оквиру Српске православне цркве постоји организација која се бави онима који су на самом рубу социјалног статуса.

"Ради се најчешће о особама које су бескућници и које имају проблем на најосновнијем егзистенцијалном нивоу, да дневно обезбеде један оброк", каже владика Петар.

Указује да су првенствено почели као народна црквена кухиња, а да већ низ година спремају око 2.000 дневно оброка које поделе.

"Наши корисници не морају да имају никакву легитимацију, не питамо их ни које су боје коже, ни које су вере, или било шта друго – онај ко је гладан и жели да добије један оброк, може га добити сваког дана овде и на још четири локације, четири порте у нашем граду", истиче владика Петар.

Недавно је представљена акција "Нахрани гладног" слањем СМС порука.

"На број 2844 послати поруку 200 и на тај начин послаће једнократну помоћ у вредности од 200 динара, а такође у оквиру 'Телеком' мреже могу послати поруку садржаја 500 и на тај начин постати месечни претплатник тако да им се сваког месеца, док то буду желели, с рачуна скида вредност од 500 динара",објашњава владика Петар.

Поред оброка, може се добити правни савет и лекарска помоћ.

"С обзиром на то да се ради о људима који некад немају чак ни здравствену књижицу, ми смо успели да обезбедимо лекаре који волонтирају, који су пријављени у једној приватној лекарској институцији и који свакодневно могу да пруже неке основне услуге нашим корисницима", рекао је владика Петар.

Поред тога, додаје, њима је често потребна и правна помоћ, у неким случајевима то им је од животне важности, посебно када неко се налази у кризи, када је у ситуацији да изгуби неку некретнину или основне услове за живот – тада им је бесплатна правна помоћ заиста од животне важности.

"Имамо неких 140 породица са више деце, то су породице с четворо или више од тога и њима гледамо да помогнемо. Тако гледамо да обезбедимо већу количну намирница и да тај њихов подвиг који је толико значајан за све нас, за цркву, али и за цело друштво, да их на неки начин подржимо и потпомогнемо", закључује владика Петар.

недеља, 10. децембар 2023.
4° C

Коментари

Soraja
Шарлен од Монака – услови да се избегне развод
2ЈТ (за оне који нису са ДорЋола је ДВАЈТ
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Rocester Ny
Добротвор из Канаде
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Leskovac
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу