Читај ми!

Заштитник грађана покренуо поступак због двогодишњег детета које је неухрањено примљено у Тиршову

Заштитник грађана Зоран Пашалић покренуо је, по сопственој иницијативи, испитни поступак оцене законитости и правилности рада Градског центра за социјални рад у Београду, поводом сазнања да је дете рођено 2021. године, у пратњи полицијске патроле, јуче доведено у Универзитетску дечију клинику у Тиршовој улици у Београду, где је над њим спроведен успешан поступак реанимације.

Градски центар за социјални рад дужан је да у најкраћем року, не дужем од 10 дана, достави информације о свим чињеницама и околностима које се односе на овај случај, истиче се у саопштењу Заштитника грађана.

Према наводима медија, на основу чега је покренут испитни поступак контроле, двогодишње дете је у тренутку пријема у болницу било неухрањено, док је мајка детета "задржана“.

Поводом наведеног случаја, заштитник грађана Зоран Пашалић је оценио да је обавеза државе да предузме све потребне мере за заштиту детета од различитих облика занемаривања, као и сваке врсте експлоатације и да поштује, штити и унапређује права детета.

"Докле овако?! Сви знам где нас је довело занемаривање деце, посебно у случајевима где су деца животно угрожена или постоје разумне индиције које би указале на то да би дете могло бити изложено даљем озбиљном угрожавању. Зато је неопходна правовремена реакција надлежних органа“, рекао је Пашалић.

Истовремено је указао и на то да су сви који примете било какав облик занемаривања или насилног понашања према деци, дужни да то спрече и пријаве надлежним органима, а да ће држава реаговати у најбољем интересу детета.

среда, 29. новембар 2023.
4° C

Коментари

Novcanice
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Macka i maticnjak
Крећете на пут и водите љубимца - како могу да помогну валеријана и матичњак
Oči su najlepši 'prozori na svetu'....
Длаке из ока? И то је могуће!
Pa
Tестирање вакцине против рака дојке
Dlaka iz ugla oka
Длаке из ока? И то је могуће!