Читај ми!

НБС упозорава на преваре лажним анкетама банака на друштвеним мрежама

Народна банка Србије упозорава грађане на учесталу појаву лажних анкета у име банака на друштвеним мрежама Инстаграм и Фејсбук, где им се нуди награда у различитим износима (15.000 динара, 30.000 динара и др.) уколико попуне анкету и доставе одређене информације.

Такве анкете, указују у НБС, су заправо креирали криминалци, који се оглашавају на лажним профилима пословних банака, под њиховим именом и логом, а циљ им је да се од грађана прибаве подаци који ће криминалцима омогућити приступ рачунима грађана преко апликације електронског и мобилног банкарства.

"Народна банка Србије је у претходним данима утврдила лажне анкете код којих се од грађана тражи да доставе четири последња броја картице, податке с корисничког налога електронског или мобилног банкарства, укључујући и шифру, као и да проследе поруке које садрже активационе кодове за приступ електронском банкарству", наводи се у саопштењу.

НБС указује да криминалци, након што путем анкете добију ове податке, могу да користе платне инструменте грађана и врше трансакције њиховим новчаним средствима, а грађани постају свесни преваре тек када им стигне порука о задужењу рачуна.

Народна банка Србије апелује на грађане да се воде логиком и никако не одају своје податке другим лицима – ако њихова пословна банка има намеру да им уплати одређена новчана средства, она свакако већ поседује податке о њиховом броју рачуна у тој банци, броју картице, као и друге податке.

Сигурносне шифре које банке достављају грађанима за коришћење платних инструмената – картица и електронског односно мобилног банкарства (ПИН картице, активациони кодови, СМС поруке с кодовима за извршење трансакције), као и сигурносни подаци које грађани након тога сами креирају (шифра за приступ налогу електронског банкарства, измењени ПИН картице), познати су искључиво власнику рачуна и грађани не треба да их прослеђују никоме, укључујући и лица која се представљају као представници њихове банке, наводи НБС.

Корисници платних картица или апликације електронског односно мобилног банкарства треба да знају да банка такве податке никада неће тражити од њих путем друштвених мрежа или анкета, а посебно неће за такве информације нудити новчану награду.

"У случају да сте већ попунили сличну анкету, неопходно је да се без одлагања јавите својој банци и блокирате даље коришћење картице или апликације електронског односно мобилног банкарства. Након што сте обавестили банку о злоупотреби, даљи ризик извршења трансакција прелази на банку која вам је издала платни инструмент", истиче се у саопштењу.

Народна банка Србије ће и у наредном периоду наставити да обезбеђује доследну примену прописа којима је уређена заштита корисника платних услуга.

Истовремено, НБС указује грађанима да је неопходно да сами покажу одговорност и одговарајући степен пажње, тако што неће приступати лажним анкетама које нуде новчану награду и одавати своје податке.

"У ситуацији када корисник платне услуге покаже крајњу непажњу, он сноси све трошкове, односно губитке који настану извршењем неодобрених платних трансакција", наводи НБС.

недеља, 03. децембар 2023.
3° C

Коментари

Eto
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Novcanice
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Macka i maticnjak
Крећете на пут и водите љубимца - како могу да помогну валеријана и матичњак
Oči su najlepši 'prozori na svetu'....
Длаке из ока? И то је могуће!
Pa
Tестирање вакцине против рака дојке